5 tips om de vindbaarheid van je blogs te verbeteren

Herkenbaar? Je hebt een blog geschreven en bent tevreden met het resultaat. Inmiddels staat je blog live en bent nieuwsgierig wat je doelgroep er van vindt. Je checkt de statistieken.

Oeps, je blog wordt amper gelezen. Meestal komt dit doordat het blog niet vindbaar is in de zoekmachines. Er moet direct iets worden gedaan aan de vindbaarheid (SEO) van je blogs. Deze tips gaan je een eind op weg helpen met de vindbaarheid in Google.

Inhoudsopgave

Wat is SEO vindbaarheid in Google
Welke onderwerpen kies je voor
Gebruik zoekwoorden uit je zoekwoordonderzoek
Gebruik unieke titels voor ieder blog
Link naar een relevante websites
Verzamel krachtige backlinks
Zoekmachineoptimalisatie uitbesteden?

Wat is SEO vindbaarheid in Google

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie, wat verwijst naar hoe goed je website wordt weergegeven in zoekmachines als Google, wanneer iemand zoekt naar iets dat verband houdt met je bedrijf.  Dit omvat zaken als zoekwoorden, trefwoorden, titels, beschrijvingen, afbeeldingen en links.

Welke onderwerpen kies je voor

Schrijf over onderwerpen die jou zelf interesseren en waar je veel van weet. Als je schrijft over onderwerpen die je interesseren, merk je vanzelf dat je vaker schrijft.

En als je schrijft over onderwerpen die je leuk en interessant vindt, zal je automatisch blijven schrijven. Nu denk jij waarschijnlijk, maar Maikel, waarom draagt dit bij aan de vindbaarheid in Google van mijn blogs?

Als jij met regelmaat schrijft en blogs op je website plaatst, zorgt dit voor meer content op je website. Google ziet dit bijvoorbeeld als positief omdat je aandacht besteed aan je website. Je zorgt voor vernieuwde en frisse content.

Als je schrijft gebaseerd op een content en zoekwoordonderzoek, heeft Google meer content van je website op in haar index, wat onderaan de streep betekent dat meer zoekwoorden raakvlakken hebben met jouw website en krijg je dus meer bezoekers.

De vindbaarheid in Google gaat met grote sprongen vooruit, zolang je maar blijft schrijven.

Gebruik zoekwoorden uit je zoekwoordonderzoek

Een belangrijke, en misschien zelfs wel de belangrijkste manier om je berichten te optimaliseren voor een betere positie in de zoekmachines? Lardeer je blog met zoekwoorden zonder te overdrijven.

Je hebt ze vast zelf ook wel eens gelezen. Speciaal voor Google geschreven en geoptimaliseerde blogs. Vol met steeds weer dezelfde zoekwoorden. De tekst leest gewoon niet lekker en voelt onnatuurlijk. Je haalt dit soort blogs er al snel uit. Laat staan Google.

Houd het gezond en overdrijf niet. Gebruik relevante zoekwoorden en woordgroepen op de volgende plaatsen in je tekst.

 • In de titel van je blog
 • In een tussenkop (H2)
 • Gebruik hem eenmaal in de 1e alinea
 • Schrijf erover in je hoofdtekst.
 • Maak een tag aan met de zoekterm
 • Afbeeldingen en links

Door afbeeldingen en links aan je berichten toe te voegen, begrijpt Google waar je blog over gaat. Het maakt je berichten ook visueel aantrekkelijker.

Voeg afbeeldingen toe met het zoekwoord als bestandsnaam, voordat je het bestand upload, en plaats het zoekwoord in de alt tag van de afbeelding.

Gebruik unieke titels voor ieder blog

Als je voor al je blogposts dezelfde titel gebruikt, is de kans erg groot dat zoekmachines ze niet als uniek gaan zien. Probeer in plaats daarvan titels te maken die de inhoud van je blog beschrijven.

Dit maakt het voor lezers gemakkelijker om de inhoud te vinden wanneer ze online zoeken naar de onderwerpen waar jij over schrijft. het is prima om een creatieve titel te verzinnen, maar vergeet niet, zoals eerder genoemd, je zoekwoord toe te voegen.

Link naar een relevante website

Er is nog iets wat je kunt doen. Plaats eens een link naar buiten. Dat betekent links naar andere relevante sites, zodat mensen die je website bezoeken, meer te weten kunnen komen over onderwerpen die verband houden met datgene waarover je schrijft.

Je kunt ook linken naar andere blogs of websites die soortgelijke onderwerpen behandelen. Of misschien zelfs een aanvulling zijn op jouw blog.

Backlinks zijn een belangrijke factor als het gaat om ranking in Google.  Backlinks zijn links die verwijzen naar pagina’s op jouw website. Deze backlinks worden gebruikt door zoekmachines om te bepalen hoe relevant en populair een bepaalde website is.  

Hoe hoger het aantal kwalitatieve backlinks, hoe beter. Uiteraard is het doorslaggevend of deze backlinks afkomstig zijn van websites met een hoge kwaliteit.

Als je goed wilt scoren in Google, moet je echt tijd investeren om backlinks naar je website te verzamelen.

Hoe bouw je backlinks op? Er zijn twee manieren om backlinks naar een website te verkrijgen. Een manier is via sociale media plarformen zoals Facebook en Twitter.

Je plaatst een bericht met daarin een link naar je nieuwste blog. Een andere manier is om handmatig website eigenaren te mailen met de vraag of zij een link willen plaatsen naar je pagina of blog.

Reageer onderaan artikelen op relevante websites. Laat een waardevolle reactie achter en verwijs naar één of twee blogs die verband houden met hetzelfde onderwerp. Maar let op(!)

Plaats twee links waarvan één geschreven door iemand anders, en één van jouw eigen hand. Zo voorkom je dat je acties als spam overkomen.

Zelf doen of uitbesteden?

Je hebt nu genoeg munitie om aan de slag te gaan met het SEO-proof maken van je blogs. Toch kan het zijn dat jij je hier helemaal niet mee bezig wilt houden, of simpelweg andere prioriteiten hebt. Dan hoef je niet zonder blogs te komen zitten; laat je blogs schrijven door een ervaren tekstschrijver.

Zo krijg je toch elke keer nieuwe content met de kwaliteit die past bij jouw organisatie.

Zoekmachineoptimalisatie uitbesteden?

Bij zoekmachineoptimalisatie komt veel kijken en het is erg tijdrovend. Het is ook niet iets wat je vandaag doet en morgen meteen resultaat oplevert. Het is een kwestie van een lange adem.

Optimaliseren en bijschaven is dageljkse kost. Kwalitatieve backlinks verzamelen is een intensieve bezigheid. Het is daarom verstandig om deze taak uit te besteden aan specialisten.

SEO is een complex en steeds veranderend gebied. Het is ingewikkeld om de nieuwste technieken bij te blijven.

Een gespecialiseerd marketingbureau heeft een team van deskundigen die op de hoogte zijn van de nieuwste SEO trends. Zij hebben veel ervaring met het optimaliseren van websites voor zoekmachines als Google.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!