Bereik je doelen met een sterke online marketing strategie 

Wanneer je organisatie leads via de website wil krijgen, is een online marketing strategie onontbeerlijk. En vooral: een sterke online marketing strategie, die we vanaf nu trouwens gewoon onlinemarketingstrategie gaan noemen, omdat dat de enige juiste spelling is in het Nederlands.

Met een sterke onlinemarketingstrategie bereik je resultaten, omdat je een duidelijk doel voor ogen hebt. En wanneer de uitkomsten niet zijn zoals verwacht, kan je analyseren waardoor dat komt, en eventueel bijsturen. Ontdek welke verschillende soorten onlinemarketingstrategieën er zijn, en welke onderdelen er altijd in je onlinemarketingstrategie horen te zitten.

Wat is een onlinemarketingstrategie?

Een onlinemarketingstrategie is een plan van aanpak om de doelstellingen van een bedrijf of organisatie te bereiken via verschillende online kanalen. In een goede online marketing strategie zitten verschillende onderdelen, en je hebt de juiste elementen nodig om er effectief mee te zijn. Een marketingplan voor je online kanalen dus.

Waarom een onlinemarketingstrategie?

Een onlinemarketingstrategie is essentieel als je organisatie succesvol wil zijn in de digitale wereld. Een strategie zorgt ervoor dat je doelen en doelgroepen kan identificeren, je boodschap effectief overbrengt en dat je meetbare resultaten behaalt.

Zonder een strategie voor je online marketing is het risico enorm dat je lukraak acties uitvoert zonder duidelijke richting of meetbare doelen. Dit betekent onnodige verspilling van tijd, geld en middelen. Bovendien mis je de mogelijkheid om gerichte campagnes uit te voeren die specifiek zijn afgestemd op jouw doelgroep.

Een goed doordachte onlinemarketingstrategie zorgt ervoor dat jouw organisatie gericht groeit, je de concurrentie voorblijft en je waardevolle, meetbare resultaten behaalt.

Onmisbare onderdelen voor een sterke onlinemarketingstrategie

Voor een sterke onlinemarketingstrategie zijn de volgende onderdelen onmisbaar:

1. Doelstellingen: Bepaal de specifieke doelen die je wilt bereiken met je onlinemarketingactiviteiten, zoals het vergroten van merkbekendheid, het genereren van leads of het verhogen van de verkoop.

2. Doelgroepanalyse: Het identificeren en begrijpen van je doelgroep, inclusief hun demografische gegevens, interesses en gedrag. Dit helpt bij het afstemmen van je boodschap en kanalen op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.

3. Concurrentieanalyse: Het analyseren van de online activiteiten en strategieën van concurrenten om inzicht te krijgen in hun sterke punten en zwaktes. Dit helpt bij het identificeren van kansen en het ontwikkelen van een onderscheidende aanpak.

4. Contentstrategie: Het plannen en creëren van relevante, waardevolle content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit kan bestaan uit blogposts, video’s, infographics, whitepapers en meer.

5. Kanalenselectie: Het kiezen van de juiste online kanalen om je boodschap over te brengen aan je doelgroep. Dit kunnen sociale media platforms zijn, zoekmachine optimalisatie (SEO), e-mailmarketing, betaalde advertenties en andere kanalen die relevant zijn voor je doelgroep.

6. Zoektermenonderzoek: Onderzoeken waar je doelgroep naar zoekt, zodat je op die specifieke zoektermen kan inzetten. Je doelgroep zoekt online, daar wil je op inspelen. Een gedegen zoektermenonderzoek voorkomt dat je inzet op de verkeerde zoektermen.

Dit heb je nodig voor de implementatie

Om een effectieve onlinemarketingstrategie te implementeren, heb je bepaalde elementen nodig, zoals:

1. Budget: om je onlinemarketingactiviteiten uit te voeren en te optimaliseren zijn er voldoende financiële middelen nodig. Andersom: als je weet welke financiële middelen je tot je beschikking hebt, kan je daar je strategie op toesnijden.

2. Technologie en tools: Je hebt verschillende technologieën en tools nodig om je onlinemarketinginspanningen te ondersteunen, zoals een website, analysetools en marketingautomatiseringssystemen.

3. Metingen en analyse: Stel meetbare doelen in en analyseer de prestaties van je onlinemarketingactiviteiten regelmatig om inzicht te krijgen in wat werkt en wat niet. Zo kan je aanpassingen maken en je strategie continu verbeteren.

Welke kanalen kies je?

Een onmisbaar facet van je strategie is welke onlinemarketingkanalen je gaat inzetten. Je website staat hierin meestal centraal, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Kies je bijvoorbeeld voor inbound marketing of e-mailmarketing, dan kan dat ook prima buiten je website om. Alles valt of staat met hoe en waar je je doelgroep wilt bereiken.

Je kanalen zijn de bekende kanalen uit online marketing:

  • Je website
  • Sociale media
  • Zoekmachines
  • E-mails
  • Externe websites

Deze kanalen houden weer nauw verband met de verschillende soorten strategieën die je kan inzetten voor je online marketing.

Soorten onlinemarketingstrategieën

Over de soorten onlinemarketingstrategieën kan je nog discussiëren ook, enerzijds kan je aan bepaalde strategieën een andere naam geven, anderzijds zit er overlap in. Sommige onlinemarketingstrategieën kunnen onderdeel zijn van een andere strategie.

Wij onderscheiden in ieder geval de volgende strategieën:

  • Zoekmachinemarketing
  • Contentmarketing
  • E-mailmarketing
  • Inbound marketing
  • Socialemediamarketing

Zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing bestaat in feite uit twee aspecten: SEO (zoekmachine-optimalisatie) en SEA (zoekmachine-adverteren). Je kan bij zoekmachinemarketing een van beide kiezen, of beide. Over het algemeen bedoelt men met zoekmachinemarketing puur het adverteren in zoekmachines, en wordt SEO toch als een apart onderdeel gezien.

Contentmarketing

Ook contentmarketing is een breed begrip waar je veel kanten mee op kan. Lees daarvoor onze complete uitleg over contentmarketing.

E-mailmarketing

E-mailmarketing kan bestaan uit alleen het versturen van nieuwsbrieven, maar een echt sterke e-mailmarketingstrategie bevat ook funnels. Wanneer je aan funnelmarketing doet, hebben we het over marketing automation.

Meer over e-mailmarketing ontdek je hier.

Inbound marketing

Inbound marketing is zo’n strategie waar andere strategieën onder kunnen vallen. Of waar zelfs andere namen voor worden gebruikt. Soms wordt de naam contentmarketing gebruikt voor inbound marketing, of andersom. Inbound marketing is alleen wel breder dan contentmarketing. Zo kan e-mailmarketing daar onderdeel van uitmaken, net als zoekmachinemarketing.

Het belangrijkste principe van inbound marketing is dat je potentiële klanten naar je toetrekt, in plaats van jezelf actief onder hun aandacht te brengen. Strikt genomen zou enige vorm van adverteren dus niet onder inbound marketing horen te vallen. Adverteren wordt alleen wel vaak ingezet om mensen bijvoorbeeld op e-maillijsten te krijgen.

Socialemediamarketing

Bij socialemediamarketing kan je net als bij zoekmachinemarketing een verdeling maken tussen betaald en organisch. Berichten plaatsen en daar zoveel mogelijk bereik mee halen is de organische vorm. En de betaalde vorm bestaat natuurlijk uit adverteren op sociale media.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!