Online marketing uitbesteden of beter zelf doen?

Soms zijn keuzes lang niet zo makkelijk als je denkt. Zoals de keuze om je online marketing zelf te doen of uit te besteden. Voor beide valt wat te zeggen en de keuze is ook nog eens heel erg afhankelijk van allerlei factoren. Hoe kom je tot de meest passende beslissing? We helpen je graag op weg.

Online marketing: breed speelveld met verschillende disciplines

Wanneer je overweegt om je online marketing uit te besteden is de vraag of je de volledige online marketing uitbesteedt of delen daarvan. Online marketing is een breed speelveld met allerlei verschillende disciplines:

En dan ligt aan de basis van dat hele speelveld ook nog eens je website. Het laten maken van een website kan je ook onder online marketing scharen. 

Dus: kies je ervoor om alles uit te besteden of alleen enkele onderdelen van online marketing? Je kan zelfs bij deze specifieke onderdelen nog een deel zelf doen en een deel uitbesteden. 

Wanneer doe je het zelf?

Kies je ervoor om je online marketing, of bepaalde aspecten daarvan zelf te doen, dan doe je dat omdat:

 1. je die discipline(s) goed beheerst, waardoor je geen expert nodig hebt
 2. je er de tijd voor hebt om het zelf te doen, ofwel medewerkers hebt die het kunnen doen
 3. je geen of onvoldoende budget hebt om het uit te besteden

Die laatste is vooral aan de orde bij eenmanszaken en starters, die vaak niet of nauwelijks marketingbudget hebben. Soms is dat budget er simpelweg niet en dan kan je niet anders dan die dingen zelf oppakken. 

Heb je er zelf de tijd voor, of heb je medewerkers die hier tijd in kunnen steken, dan houd je de online marketing gewoon in-house. Dan komt daar wel punt 1 bij kijken: je hebt wel kennis nodig van online marketing of in ieder geval bepaalde disciplines.

Je hoeft niet per se een expert te zijn om het zelf te doen, ook de experts hebben het geleerd door te doen. Meer dan gemiddelde kennis is wel aan te raden, anders ben je er echt meer tijd mee kwijt dan nodig en levert het ook nog eens weinig tot niks op.

Wanneer besteed je het uit?

Je kunt de punten over zelf online marketing doen gemakkelijk omdraaien en daar de redenen van maken om het uit te besteden. Dan besteed je je online marketing dus uit wanneer;

 1. je de discipline(s) zelf niet beheerst;
 2. je er de tijd of medewerkers niet voor hebt om het zelf te doen;
 3. je budget hebt om je gehele online marketing, of delen daarvan uit te besteden.

Er zijn meer redenen om je online marketing uit te besteden, namelijk:

 • Je wilt op (relatief) korte termijn resultaat;
 • Een ervaren expert kan het door netwerk en ervaring goedkoper doen dan jijzelf;
 • Je hebt de (betaalde) tools niet voor analyses en monitoring;
 • Je kan je tijd beter besteden aan je core business en/of acquisitie;
 • Je ziet door de bomen het bos niet meer als het gaat om alle beweringen over, en ontwikkelingen in online marketing.

Zeker als een of meerdere van de onderdelen echt geld moeten gaan opleveren, is het verstandig om dat uit te besteden. Zo kan een SEA-specialist vaak sneller én goedkoper resultaten behalen met goede online ads dan wanneer je daar zelf mee aan het werk gaat. Vooral wanneer je echt nog een beginner op dat vlak bent.

Ook een SEO-specialist kan net aan de juiste knoppen draaien die nodig zijn voor je organische vindbaarheid, terwijl jij net aan andere knoppen zou gaan draaien die je geen of minder resultaat zouden opleveren.

Soms is uitbesteden goedkoper dan zelf de tools te betalen

Tools voor online marketing kunnen flink aan de prijs zijn. De drie grote zogenaamde ‘SEO-suites’ Ahrefs, Semrush en Moz beginnen bij zo’n 90 euro per jaar voor de meest basic abonnementen. En dan heb je het nog niet over de tijd die je steekt in alle onderzoeken en analyses in die tools, die een ervaren specialist vaak sneller en waarschijnlijk ook grondiger uitvoert dan jij. 

Begin je eenmaal aan dit soort tools, dan heb je er al snel meerdere in je digitale gereedschapskist zitten en ben je honderden tot wel duizenden euro’s per maand kwijt aan tools, die je onlinemarketingpartner al in gebruik heeft. En kan je het voor hetzelfde geld volledig uitbesteden. Of een beetje meer, als je de uren die je er zelf in steekt nog niet hebt doorberekend. Zou je natuurlijk wel moeten doen, tijd is geld tenslotte.

Kortom: geld besparen op tools die je lang niet zo optimaal benut als een specialist zou doen, tijd besparen en lekker focussen op wat jij het liefst doet, of het beste kan doen.

Ieder zijn specialisme

Zoals je vast al door hebt, is specialisme een heel belangrijke factor. Iedereen kan haren knippen, een goede kapper doet het wel beter dan een familielid of kennis die het zichzelf heeft aangeleerd. Je partner of kind kan je vast wel een lekkere massage geven, een gespecialiseerde masseur kan alleen een massage geven die jouw lijf goed losmaakt op de plekken waar dat nodig is.

Je kan zelf zo’n specialisme opdoen door (zelf)studie te doen en uit de praktijk te leren, een SEO- of SEA-specialist met ervaring weet wat het beste werkt voor jouw website. Zo verdient het uitbesteden van je online marketing zich terug.

Overweeg je om (delen van) je online marketing uit te besteden? Neem contact op voor een goed gesprek om te kijken of het nut heeft voor jouw organisatie.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!