Professionele website: wat is het verschil met jouw huidige website?

Niet alle websites zijn gelijk. Het verschil tussen een professionele website en een standaard, “jouw huidige” website kan behoorlijk zijn. Zowel in termen van functionaliteit als van perceptie door de bezoeker. In deze blogpost duiken we in de kenmerken die een professionele website anders maakt en waarom investeren in een professionele website een slimme zet is voor elk bedrijf.

Wat maakt een website professioneel

Een professionele website onderscheidt zich door een combinatie van hoogwaardig design, geavanceerde functionaliteit, en een strategische benadering van content. Dit betekent niet alleen een aantrekkelijke layout, maar ook een intuïtieve navigatie, snelle laadtijden, mobiele compatibiliteit, en geoptimaliseerde content voor zoekmachines.

Professionele websites maken gebruik van moderne webontwikkelingstechnieken en zijn gebouwd met het oog op de eindgebruiker. Een essentieel aspect van een professionele website is de integratie van state-of-the-art technologieën die de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit verhogen.

Professionele websites bieden een naadloze gebruikerservaring, zijn toegankelijk voor mensen met verschillende behoeften en zijn beveiligd tegen cyberdreigingen.

Daarnaast is een professionele website geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO), waardoor de website hoger scoort in de zoekresultaten voor relevante zoektermen.

Het verschil met een standaard website

Een “standaard”, niet-professionele website, kan eenvoudigweg een online visitekaartje zijn, met basisinformatie en weinig tot geen doelen of interactieve elementen. Deze websites missen vaak de diepte en functionaliteit van een professioneel ontworpen site.

Niet-professionele websites laden vaak traag, zijn niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, en niet goed scoren in zoekmachines, wat de zichtbaarheid en het bereik beperkt. Content is meestal geschreven met de waan van de dag en is er niet nagedacht over conversie en de customer journey.

Professionele websites daarentegen zijn ontworpen met een strategische visie, waarbij elk element, van de structuur tot aan de content, bijdraagt aan het bereiken van bedrijfsdoelen. Dit omvat het genereren van leads, het verbeteren van de klantenservice, en het versterken van het merkimago.

Het investeren in een professionele website is een bewezen strategie om de online aanwezigheid van een merk te versterken en zijn concurrentiepositie te verbeteren.

Statistieken, feiten & cijfers

  • Gebruikerservaring: 88% van de online consumenten is minder geneigd terug te keren naar een site na een slechte ervaring.
  • Mobiele optimalisatie: 50% van het wereldwijde webverkeer komt van mobiele apparaten. Websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik verliezen potentieel een groot deel van hun publiek.
  • Laadsnelheid: Een vertraging van slechts 1 seconde in de laadtijd van een pagina kan leiden tot een verlies van 7% in conversies.
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): 93% van de online ervaringen begint met een zoekmachine, wat het belang van SEO benadrukt voor professionele websites.

Conversiegericht ontwerpen

Conversiegericht ontwerpen is een fundamentele pijler van een professionele website. Dit concept gaat verder dan esthetiek. Bij een professionele website ligt de focus op het stimuleren van bezoekers tot het nemen van een gewenste actie, zoals het aankopen van een product, het inschrijven op een nieuwsbrief, of het invullen van een contactformulier.

Een professionele website maakt effectief gebruik van conversiegericht ontwerp, niet alleen om esthetisch aantrekkelijk te zijn, maar ook om direct bij te dragen aan het bedrijfssucces. Door gebruik te maken van strategisch geplaatste call-to-action (CTA) knoppen, overtuigende koppen, en psychologische triggers zoals urgentie en schaarste, wordt het conversiepercentage aanzienlijk verhoogd.

Een effectief conversiegericht ontwerp vereist grondige kennis van de doelgroep, inclusief hun behoeften, pijn punten, en gedrag op de website. A/B-testen en gebruikerstesten zijn cruciale onderdelen van dit proces, waardoor continue verbetering en optimalisatie mogelijk zijn.

Websiteprestaties: snelheid en efficiëntie voorop”

In een tijdperk waarin de gebruikerservaring centraal staat, hebben websites die snel laden en efficiënt functioneren een aanzienlijke voorsprong. Het optimaliseren van de prestaties gaat verder dan alleen de laadtijd. Het omvat de algehele responsiviteit van de website, van de eerste interactie tot het volledig laden van de pagina.

Een geoptimaliseerde website zorgt voor een vloeiende en plezierige ervaring voor de gebruiker, wat essentieel is om de aandacht vast te houden in een wereld vol afleidingen.

Dit is niet alleen gunstig voor de gebruikerservaring, maar speelt ook een belangrijke rol in zoekmachineoptimalisatie. Google en andere zoekmachines geven namelijk de voorkeur aan websites die snel en efficiënt laden, wat resulteert in een hogere ranking.

Geoptimaliseerde prestaties

Om de prestaties te optimaliseren, maken ontwikkelaars gebruik van verschillende technieken zoals het comprimeren van afbeeldingen, het minimaliseren van de code (HTML, CSS, en JavaScript), en het implementeren van lazy loading voor media-elementen.

Daarnaast is het belangrijk om een betrouwbare hostingprovider te kiezen en gebruik te maken van Content Delivery Networks (CDN) om de laadtijden wereldwijd te versnellen. Door continu te monitoren en te analyseren hoe de website presteert, kunnen ontwikkelaars gerichte verbeteringen doorvoeren.

Deze voortdurende inzet voor optimalisatie zorgt ervoor dat de website niet alleen vandaag goed presteert, maar ook klaar is voor de technologische ontwikkelingen van morgen.

Maandelijkse conversie optimalisatie

Maandelijkse conversie optimalisatie is een proces waarbij continu data wordt verzameld en geanalyseerd om de prestaties van een website te verbeteren. Door regelmatig nieuwe hypotheses te testen en aanpassingen te maken op basis van gebruikersfeedback en gedragsgegevens, kunnen bedrijven hun conversieratio’s gestaag verhogen.

Dit omvat bijvoorbeeld het verfijnen van landingspagina’s, het optimaliseren van de checkout-ervaring, en het personaliseren van de gebruikerservaring om de betrokkenheid en tevredenheid van de klant te maximaliseren.

Content productie t.b.v. customer journey

Content productie speelt een cruciale rol in zowel de customer journey als de vindbaarheid in Google. Door content te creëren die is afgestemd op de verschillende fasen van de klantreis, kunnen bedrijven waardevolle informatie bieden die potentiële klanten helpt bij hun aankoopbeslissing. Dit type content omvat informatieve blogposts, how-to gidsen, productvergelijkingen, en klantgetuigenissen.

Daarnaast is zoekmachineoptimalisatie (SEO) essentieel voor het vergroten van de zichtbaarheid van deze content in Google. Het gebruik van relevante trefwoorden, het optimaliseren van meta-tags, en het creëren van kwalitatieve backlinks zijn slechts enkele van de strategieën die de ranking van een website kunnen verbeteren.

Regelmatige contentproductie, afgestemd op SEO-principes, zorgt ervoor dat een website niet alleen vindbaar is, maar ook relevant en waardevol voor de doelgroep.

De kracht van meertaligheid

Het belang van een meertalige website voor je bedrijf kan niet worden onderschat. In een wereldmarkt waar grenzen vervagen, biedt een professionele, meertalige site niet alleen toegang tot een breder publiek, maar verbetert het ook de gebruikerservaring voor internationale bezoekers.

Dit toont aan dat je waarde hecht aan diversiteit en bereid bent om in verschillende klantsegmenten te investeren. Een meertalige aanpak verhoogt de zichtbaarheid in zoekmachines wereldwijd en versterkt je concurrentiepositie.

Het is vanuit SEO oogpunt van belang geen vertalingen in te zetten die zijn gemaakt met behulp van AI, omdat Google deze teksten herkent als niet unieke content.

Dit heeft invloed op de ranking van de vertaalde teksten. Schakel een vertaaldienst of vertaler in die ervaring heeft met het vertalen van SEO website vertalingen. Let bij de keuze van een vertaalbureau of vertaler op de referenties, reviews, certificeringen, support, tarieven en gebruiksgemak. 

Kortom, meertaligheid is een interessante stap voor bedrijven die hun internationale voetafdruk willen vergroten en een inclusieve, wereldwijde aanwezigheid willen etaleren.

Cybersecurity & Privacy

Een professionele website onderscheidt zich door het implementeren van geavanceerde beveiligingsmaatregelen zoals SSL-certificaten, die een veilige verbinding garanderen en de gegevens van bezoekers beschermen tegen onderschepping.

Daarnaast is de naleving van internationale privacywetgeving, zoals de AVG, essentieel om te laten zien dat het bedrijf de privacy van zijn klanten serieus neemt en zorgvuldig omgaat met hun persoonlijke informatie. Door middel van tweefactorauthenticatie, regelmatige beveiligingsaudits en het up-to-date houden van de website, kunnen bedrijven een sterke verdediging opbouwen tegen cyberaanvallen en datalekken.

Investeren in cybersecurity en privacy is niet alleen een teken van professionaliteit, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten in het merk.

Toegankelijkheid & inclusiviteit

Toegankelijkheid en inclusiviteit zijn onmisbare aspecten van een professionele website. Het garanderen van toegankelijkheid betekent dat de website gebruiksvriendelijk is voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve handicaps.

Dit vereist het volgen van richtlijnen zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) om ervoor te zorgen dat alle content toegankelijk is. Inclusiviteit gaat verder dan toegankelijkheid, door het creëren van content en een ontwerp dat diversiteit en culturele verschillen erkent en viert.

Een inclusieve website spreekt een breder publiek aan en reflecteert de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf. Door deze principes te integreren, tonen bedrijven niet alleen hun toewijding aan een bredere maatschappelijke betrokkenheid, maar verbeteren ze ook de gebruikerservaring voor een diverse groep bezoekers.

Tot slot

Het verschil tussen een professionele website en een niet-professionele (standaard) website ligt in de details: design, functionaliteit, gebruikerservaring, en optimalisatie voor zoekmachines, conversie.

Een professionele website combineert conversiegericht ontwerp, continue conversie optimalisatie, en strategische content productie om niet alleen de zichtbaarheid in Google te vergroten, maar ook de betrokkenheid en conversies te verbeteren.

De statistieken onderstrepen het belang van een professionele aanpak: een snelle, gebruiksvriendelijke, en geoptimaliseerde website is niet langer een luxe, maar een noodzaak in het digitale ondernemerslandschap.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!