SEO-content: correcte of populaire spelling?

Stel, je bent een thuiskapper in Eindhoven en mensen zoeken online vaker op ‘thuis kapper Eindhoven’ dan op ‘thuiskapper Eindhoven’. Welke zoekterm laat je dan terugkomen op je website? Het correct gespelde ‘thuiskapper’ of ‘thuis kapper’, dat een hoger zoekvolume heeft?

Mijn mening als copywriter en tekstschrijver mag duidelijk zijn: spel een woord correct, ook al heeft de foutieve spelling een hoger zoekvolume. Het is waar dat Google in principe zoekresultaten zoveel mogelijk baseert op de zoekopdracht. Maar de zoekmachine herkent óók alternatieve schrijfwijzen van woorden. Dus of je nu ‘cafe’ of ‘café’ (met accent aigu) tikt als zoekopdracht: het maakt in eerste instantie weinig tot geen verschil.

Het dilemma van de SEO-copywriter

Maar geldt dat ook voor woorden als ‘langetermijnvisie’? Mét twee spaties (‘lange termijn visie’) vertienvoudigt het aantal zoekresultaten ten opzichte van de correct gespelde variant. Dillema? Toch niet. Op korte termijn loont het misschien om de algemeen gebruikte of populairdere (lees: foutieve) schrijfwijze op te nemen in je content. Maar op lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je SEO-strategie en levert de correcte spelling je een hogere positie op in Google.

Stel je eens een tekst voor die enkel de ‘populaire’ spelling zou gebruiken…

Ben je op zoek naar een winter jas of winter schoenen? In onze winter collectie, te bewonderen in onze kleding winkel, vind je de laatste winter jassen en winter schoenen.

Dat stukje tekst oogt niet echt fraai, toch? Laat staan een hele pagina gevuld met draken van zinnen als deze. Een correcte spelling is uiteindelijk ook de meest optimale spelling voor zoekmachines. En wel om de vier redenen hieronder.

Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid

Correct gespelde content wordt over het algemeen als betrouwbaarder en geloofwaardiger gezien dan content met spelfouten. Gebruikers kunnen afknappen op spelfouten en zijn sneller geneigd je niet serieus te nemen.

Gebruikerservaring (UX)

Een goede gebruikerservaring (UX) is essentieel voor SEO. Mensen verwachten leesbare en begrijpelijke teksten. Spelfouten kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden, waardoor bezoekers sneller je site zullen verlaten.

Relevantie en kwaliteit

Zoekmachines zoals Google streven ernaar gebruikers de meest relevante en kwalitatieve content aan te bieden. Correct gespelde woorden en termen worden over het algemeen als relevanter en van hogere kwaliteit gezien dan inhoud met spelfouten.

Rankings en autoriteit

Hoewel woorden met spelfouten soms veel worden gezocht, kan het optimaliseren van je content voor deze spelfouten leiden tot lagere rankings en verminderde autoriteit in de ogen van zoekmachines. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder organisch verkeer naar je site.

In plaats van proberen te profiteren van spelfouten, is het beter om je te focussen op het maken van hoogwaardige content die relevant is voor je doelgroep. Door correct te spellen en content van hoge kwaliteit te bieden, kun je op lange termijn betere resultaten behalen op het gebied van SEO.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!