Verschillen tussen een copywriter en een ‘gewone’ tekstschrijver?

Als je ‘tekstschrijver’ vertaalt naar het Engels, is het resultaat ‘copywriter’. En de vertaling van ‘copywriter’ naar het Nederlands, levert ‘tekstschrijver’ op. Er zijn echter wezenlijke verschillen tussen deze twee soorten schrijfprofessionals.

Zowel een copywriter als een tekstschrijver schrijft teksten voor z’n beroep. Hoewel er vaak een overlap is in de werkzaamheden van een copywriter en tekstschrijver, zit het verschil ‘m in het soort teksten dat ze schrijven.

Wat doet een copywriter?

Een copywriter wordt ook wel eens een ‘verkoper met een pen’ genoemd. Copywriters schrijven persuasieve teksten. Ofwel teksten die de lezer moeten overhalen een bepaalde actie te ondernemen. Dat kan het kopen van een product zijn, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het bezoeken van een website. 

Binnen de online marketing wordt ook wel gesproken van conversiegericht schrijven. Converteren betekent ‘omzetten’. Conversie is in feite het omzetten van (website)bezoekers in − uiteindelijk − klanten. Dat gebeurt in een aantal stappen binnen de marketing- en salesfunnel.

Een copywriter is in feite een schrijvende marketeer en moet verstand hebben van marketingmodellen en schrijftechnieken, zoals het AIDA-model en storytelling. Copywriters zijn vaak in dienst van een marketing- en reclamebureau of worden door deze bureaus ingehuurd voor het schrijven van online advertenties, direct mails, verkoopbrochures en salespagina’s.

Een copywriter schrijft niet alleen wervende teksten, maar is vaak vanaf de start betrokken bij de ontwikkeling van een marketing- of reclamecampagne. Een copywriter moet naast een uitstekend taalgevoel ook over de nodige creativiteit beschikken.

Wat doet een tekstschrijver?

Een tekstschrijver schrijft meestal informerende en beschouwende teksten. Denk aan blogartikelen, tijdschriftartikelen en productbeschrijvingen. De meeste tekstschrijvers schrijven ook webteksten, maar zijn hier niet per se in gespecialiseerd. 

We onderscheiden twee soorten tekstschrijvers: generalisten en specialisten. Een generalist schrijft voor verschillende branches. Een specialist heeft zich gespecialiseerd binnen een bepaald vakgebied, zoals de financiële sector, IT, industrie of techniek. 

Een specialistisch tekstschrijver heeft vaak werkervaring in deze sector en beschikt over een diepgaande kennis van de onderwerpen waarover hij schrijft. Daardoor kan hij complexe materie ‘vertalen’ naar teksten die aantrekkelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Wat zijn de overeenkomsten tussen een copywriter en een tekstschrijver?

Zowel een copywriter als tekstschrijver moet over een vlotte pen en uitstekend taalgevoel beschikken. Spelfouten en grammaticale fouten zijn natuurlijk uit den boze. En een tekst moet ook logisch zijn opgebouwd en ‘lekker lopen’. Om de kwaliteit van een tekst te beoordelen, gebruiken veel schrijvers het CCC-model van Jan Renkema. 

Ook moeten copywriters én tekstschrijvers hun teksten vaak optimaliseren voor zoekmachines (SEO), voor een betere online zichtbaarheid. Dat heeft ertoe geleid dat veel schrijvers zich opeens ‘SEO-copywriter’ of ‘SEO-tekstschrijver’ zijn gaan noemen. Maar vaak is dat niet meer dan een gimmick om zelf beter gevonden te worden in Google.

Wat een copywriter en tekstschrijver verder gemeen hebben, is dat ze te maken hebben met deadlines en goed onder tijdsdruk moeten kunnen werken. Een reclamecampagne moet vaak binnen korte tijd worden bedacht en uitgevoerd. En de teksten voor een magazine moeten op een bepaald moment naar de opmaker en de drukker.

Tot slot

Copywriters en tekstschrijvers zijn dus beide schrijvers. Een copywriter schrijft (wervende) copy voor marketingdoeleinden, terwijl een tekstschrijver hoofdzakelijk informatieve teksten schrijft. 

Wil je als IT-dienstverlener een whitepaper of een diepgravend blogartikel laten schrijven over de private cloud? Klop dan aan bij een tekstschrijver die gespecialiseerd is in IT. 

Als je webteksten wilt die gericht zijn op het genereren van leads en een tastbare bijdrage leveren aan je omzetdoelstellingen, dan kun je beter in zee gaan met een copywriter. 

Wil je een website laten maken? Wij hebben copywriters en tekstschrijvers in huis die thuis zijn in jouw branche en jouw knisperende copy of content schrijven.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!