Whitepaper: wit voetje halen bij je doelgroep

Een whitepaper is een ‘stevig’ document waarin je objectief een mogelijke oplossing presenteert voor een meestal complex probleem van je doelgroep. Een whitepaper kan zo een belangrijke rol spelen binnen je online marketing, in het bijzonder in je contentmarketing.

Wat is een whitepaper?

In een whitepaper (soms ook gespeld als white paper en in het Nederlands bekend als witboek) zet je meestal verschillende oplossingen uiteen voor een probleem waarmee je doelgroep te maken heeft. Het is een vorm van content en een marketinginstrument waarmee je mensen helpt een beslissing te nemen. Bijvoorbeeld iemand die op zoek is naar de juiste IT-oplossing voor zijn bedrijf.

Whitepapers zie je vooral terug in business-to-business (B2B). In de zakelijke markt dus. Met name in de technologische hoek. Een whitepaper is minder gangbaar in de consumentenmarkt.

Wat is een whitepaper niet?

Hoewel een whitepaper een marketinginstrument is, met als uiteindelijke doel jouw product of dienst te verkopen, heeft het allereerst een informatief karakter.

Dat geldt eigenlijk voor alle vormen van content, maar zéker voor whitepapers. Na het doornemen van je whitepaper moet een lezer achterblijven met het idee dat je hem helpt bij het maken van een keuze, niet dat je hem iets probeert te verkopen.

Dat laatste is de taak van de copy op onder andere je website en in je verkoopbrochure. Waak er dus voor dat je whitepaper geen al te ‘salesy’ karakter krijgt. De zakelijke markt is sowieso minder gevoelig voor persuasieve technieken dan een consument.

In je marketing- en salesfunnel zit je een whitepaper dan ook in aan de bovenkant van de ‘trechter’, op het moment dat je de hele markt benadert en leads wilt genereren. Ofwel: suspects veranderen in prospects.

Hoe ziet een whitepaper eruit?

De term ‘whitepaper’ is afkomstig uit de politiek en een tijd dat er nog helemaal geen computers bestonden. Binnen de B2B-marketing is een whitepaper praktisch altijd een digitaal document, vaak in de vorm van een pdf-bestand. 

Er zijn in principe geen eisen voor de minimum- of maximumlengte van een whitepaper. Al telt een typische whitepaper vanwege zijn diepgravende karakter vaak tussen de pak ‘m beet 5 en 15 pagina’s. Maar whitepapers tot wel 50 pagina’s zijn niet ongewoon. Let wel, dat is inclusief de opmaak, zoals afbeeldingen, grafieken en infographics.

Over opmaak gesproken. We raden aan om je whitepaper professioneel te laten opmaken door een grafisch ontwerper. Ook al biedt je tekstverwerker tegenwoordig uitgebreide opmaakmogelijkheden.

Een whitepaper heeft qua structuur de vorm van een rapport, met een titelblad, inhoudsopgave, samenvatting, inleiding en de feitelijke hoofdstukken. Vergeet daarbij niet te refereren aan relevante onderzoeken om je betoog kracht bij te zetten. Als ‘bewijs’ worden op het einde ook vaak een of meerdere casestudies toegevoegd. Een case study laat zien hoe je een specifiek probleem hebt opgelost voor een klant met jouw product of dienst.

Hoe gebruik je een whitepaper?

Een whitepaper stel je gratis beschikbaar op je website. Vaak op een specifieke landingspagina. Nou ja, ‘gratis’ … In ruil voor iemands contactinformatie welteverstaan. Het doel van een whitepaper is immers leadgeneratie.

Dus vraag iemand die je whitepaper wil bemachtigen op zijn minst om zijn naam, e-mailadres en eventueel telefoonnummer achter te laten. Je kunt iemand vervolgens ‘zijn’ whitepaper toesturen op het opgegeven e-mailadres. De geïnteresseerde kan zich dan ook via een ‘opt-in’ inschrijven voor bijvoorbeeld je nieuwsbrief.

Helpt een whitepaper je bij je SEO?

Een tamelijk wijdverbreid misverstand is dat een whitepaper, als download op je website, niet bijdraagt aan zoekmachineoptimalisatie (SEO) en je vindbaarheid in Google. Een pdf wordt echter door zoekmachines als Google ‘gewoon’ gevonden en geïndexeerd.

Het is daarom verstandig om je whitepaper zelf, net als de teksten op je website, te laten optimaliseren voor zoekmachines, op basis van gedegen trefwoordonderzoek.

Hoe schrijf je een whitepaper?

Het is verstandig het schrijven van een whitepaper uit te besteden, omdat schrijven nu eenmaal een vak apart is. Zeker als een tekst geoptimaliseerd moet worden voor zoekmachines. Als je zelf over voldoende schrijftalent beschikt, is het nog altijd aan te raden om je tekst te laten herschrijven, redigeren of corrigeren.

We adviseren je dan ook om op zoek te gaan naar een tekstschrijver of SEO-copywriter die bekend is met jouw branche. De schrijver hoeft natuurlijk geen inhoudelijk expert te zijn. Maar een zekere basiskennis van het onderwerp is geen overbodige luxe.

Dat je het schrijven van je whitepaper uitbesteedt aan een tekstschrijver, betekent niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Om aan het werk te kunnen gaan, heeft een tekstschrijver een heldere briefing en voldoende input nodig.

Een deel van die informatie kan hij wellicht online vinden of in interne documentatie. Maar gezien het complexe, diepgravende karakter van een whitepaper zijn vaak meerdere (diepte-)interviews nodig, met diverse stakeholders binnen je organisatie.

Tot slot

Bij het (laten) schrijven van een whitepaper moet je rekening houden met veel aspecten. Behalve expertise op inhoudelijk vlak en kennis van je doelgroep, vraagt een gedegen whitepaper ook om kennis van online marketing, contentmarketing en SEO. Tenminste, als je wilt dat je whitepaper maximaal effect heeft.

Bij ons vind je dit alles onder één dak en schrijven we jouw whitepaper van A tot Z. Met aandacht voor zaken als SEO én conversie. Want je wilt natuurlijk dat je whitepaper leads en uiteindelijk klanten oplevert.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!