Doelgroep bepalen en onderzoeken

De oorspronkelijke versie van dit artikel is van 11 juni 2022. Op 14 november 2023 is het artikel geüpdatet.

Biefstuk proberen te verkopen aan vegetariers. Dat is wat veel ondernemers doen, zonder het door te hebben. Weet jij exact wat je doelgroep wil of nodig heeft? In de wereld van doelgroep bepalen marketing is het cruciaal dat je niet alleen weet wat je aanbiedt, maar vooral aan wie.

Doelgroep bepalen is één van de belangrijkste concepten in digitale marketing. Het is helaas ook een van de meest onderschatte. Juist daarom halen veel ondernemers weinig resultaat uit hun online activiteiten.

Doelgroep bepalen helpt ondernemers en marketeers te begrijpen wie hun klanten zijn en waar ze vandaan komen. Door je doelgroep te leren kennen, kun je beter inspelen op hun wensen en behoeften, wat essentieel is voor het succes van je marketingstrategie.

Met deze informatie kunnen zij content maken die resoneert met de doelgroep. Met content bedoelen wij content in de zin van contentmarketing. Een effectieve strategie in doelgroep bepalen marketing betekent dat je je niet alleen focust op het huidige publiek, maar ook anticiperend werkt aan het aantrekken van potentiële klanten.

Inhoudsopgave

Weet op wie jij je richt

Er zijn twee manieren om je doelgroep te identificeren: via demografische gegevens en psychografische gegevens.

Demografische gegevens omvatten leeftijd, geslacht, inkomensniveau, opleidingsniveau, burgerlijke staat, beroep en andere demografische details.

Psychografische gegevens omvatten persoonlijkheidskenmerken, waarden, attitudes, interesses en gedragingen.

“Doelgroep bepalen helpt ondernemers en marketeers te begrijpen wie hun klanten zijn en waar ze vandaan komen.”

Ontdek hun behoeften

Voordat je begint met het maken van content, moet je weten wie je doelgroep is. Dit betekent dat je niet alleen hun demografische gegevens moet begrijpen, maar ook hun psychografische gegevens.

Als je niet exact weet wie je doelgroep is, kun je onmogelijk weten wat ze willen, waar zij behoefte aan hebben, en waarom deze behoefte er is. Daarom is het cruciaal om je doelgroep te leren kennen, niet alleen demografisch, maar ook wat drijft hen in hun dagelijks leven en beslissingen.

Creëer content die aan de behoefte voldoet

Een goede plek om te beginnen bij het definiëren van je doelgroep is door te begrijpen wie je ideale klant is. Wat wil de klant? Hoeveel geld zou hij/zij bij jou uitgeven? Waar zou de klant naartoe gaan voor meer informatie?

Noem de kenmerken van de potentiële klant. Zo bouw je een personage waarmee je de doelgroep echt tot leven brengt.

Beschrijf eventuele hobby’s, beroep, welke kranten en bladen worden gelezen en misschien indien relevant, heeft je meest ideale klant kinderen?

Is de persoon een eenverdiener of een tweeverdiener? Tweeverdieners hebben over het algemeen meer te besteden en zijn daarom ook bereid om meer te besteden.

Met welk probleem zit deze klant? Op welke sociale platformen hangt deze klant rond?

Zodra je weet wie je doelgroep is, maak je content die aan de behoeften voldoet. Vaak denken ondernemers dat ze prima weten waar de klant op zit te wachten. Maar in de meeste gevallen sla je de plank mis.

Je moet content maken op basis van wat ze willen. Niet wat jij als ondernemer “denkt” dat zij willen.

Met de juiste tools, achterhaal je wat ze nodig hebben, waar zij naar zoeken en op welke manier zij naar informatie zoeken. Bovendien stelt je doelgroep leren kennen je in staat om niet alleen hun huidige, maar ook toekomstige behoeften te anticiperen, waardoor je marketinginspanningen nog effectiever worden.

Je klant zoekt jou

Je doelgroep is opzoek. Hij/zij is zelfs opzoek naar jou. Alleen zonder een gedegen strategie, weet hij/zij jouw bedrijf niet te vinden.

Je maakt je bedrijf vindbaar met de juiste contentmarketing strategie.

Waar zoekt de doelgroep naar en op welke manier. Welke woorden gebruikt hij/zij als er wordt gezocht naar een oplossing of informatie.

De ervaring leert dat dit in 78% van de gevallen anders is dan in eerste instantie wordt gedacht.

Met de nieuwste trends en technologieën in doelgroeponderzoek, kunnen ondernemers en marketeers hun strategieën verfijnen. Zo kunnen zij de doelgroep nog beter begrijpen en bereiken. Laten we eens kijken naar enkele van deze baanbrekende ontwikkelingen.

Kunstmatige intelligentie (AI)

AI transformeert de manier waarop we doelgroepen analyseren. Door geavanceerde algoritmen te gebruiken, kan AI enorme hoeveelheden data verwerken en patronen herkennen die voor mensen onzichtbaar blijven.

Dit betekent dat we nu in staat zijn om klantgedrag, trends en consumenten op een dieper niveau te begrijpen. AI helpt bij het voorspellen van consumentengedrag en maakt marketing mogelijk die beter aansluit op de individuele behoeften en wensen van de klant.

Big data in doelgroep bepalen

Big data verwijst naar de enorme sets aan gegevens die elke dag worden verzameld. Deze data, variërend van socialmedia-interacties tot online koopgedrag, bieden een schat aan informatie over de doelgroep.

Door deze gegevens te analyseren, kunnen ondernemers en marketeers inzicht krijgen in specifieke interesses, kooppatronen, en zelfs de emoties van hun doelgroep. Dit leidt tot meer gerichte en effectieve marketingstrategieën en helpt met het bepalen van de doelgroep.

Het belang van doelgroep bepalen marketing kan niet genoeg benadrukt worden; het vormt de basis voor elke succesvolle marketingcampagne.

Toekomst van het bepalen van doelgroepen

De toekomst van doelgroep bepalen ligt in de integratie van AI. Deze combinatie stelt bedrijven in staat om niet alleen te reageren op de huidige behoeften van hun doelgroep, maar ook om toekomstige trends te voorspellen.

Het is duidelijk: om competitief te blijven in de digitale markt, moeten bedrijven deze trends in doelgroeponderzoek omarmen. Zo blijf je niet alleen up-to-date, maar ben je ook in staat om proactief in te spelen op veranderingen binnen je doelgroep(en).

Het consequent je doelgroep leren kennen biedt de sleutel tot succes in deze snel veranderende markten, door je in staat te stellen je strategieën steeds opnieuw af te stemmen op de evoluerende behoeften van je klanten.

Culturele diversiteit in doelgroepen

In een globaliserende markt is het erkennen van culturele diversiteit in doelgroepen essentieel. Een inclusieve benadering bij het definiëren van doelgroepen zorgt ervoor dat marketingstrategieën aansluiting vinden op een breed scala aan culturele achtergronden.

Dit vergroot niet alleen het bereik, maar versterkt ook de relevantie van de boodschap.

Diversiteitsbeleid en reputatie: Onderzoek van het ReputatiePanel wijst uit dat 60% van de reputatie-experts een verband ziet tussen het diversiteitsbeleid en de reputatie van een organisatie. Daarnaast ziet 80% van de respondenten een morele rol voor organisaties op het gebied van diversiteit​​.

Deze cijfers onderstrepen het belang van culturele diversiteit in effectieve marketingstrategieën.

Aan de slag met doelgroep bepalen

Nu je hebt geleerd hebt hoe je jouw doelgroep kunt identificeren en definiëren, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Houd de tips in gedachten.

Onthoud dat je doelgroep het fundament van je bedrijf is – zonder hen zou je niet bestaan. Neem dus de tijd om ze te leren kennen. Een goed begin is het halve werk.

Ook voorkomt het dat je geld over de balk smijt door je maanden of zelfs jaren, tevergeefs te richten op de verkeerde doelgroep. Je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Deze tools helpen bij je doelgroeponderzoek

Hier zijn vijf essentiële tools die elke ondernemer of marketeer zou moeten overwegen. We klinken nu misschien een beetje als een wasmachineverkoper maar, we gebruiken ze zelf ook.

  1. Survey Tools: Voor directe feedback van je doelgroep zijn enquête-tools zoals SurveyMonkey (www.surveymonkey.com) en Google Forms (forms.google.com) onmisbaar. Ze stellen je in staat om snel en efficiënt meningen en voorkeuren te verzamelen.
  2. Sociale Media Analyse: Tools zoals Hootsuite (www.hootsuite.com) en Buffer (buffer.com) bieden diepgaande analyses van sociale media-activiteiten, waardoor je beter begrijpt hoe je doelgroep interacteert op platforms als Facebook, Twitter en Instagram.
  3. Web Analytics: Google Analytics (analytics.google.com) is een krachtige tool voor het analyseren van websiteverkeer en gebruikersgedrag. Het helpt je de interesses en het gedrag van je bezoekers te begrijpen.
  4. SEO Tools: SEMrush (www.semrush.com) en Ahrefs (ahrefs.com) zijn essentieel voor het begrijpen van zoekgedrag en voor het optimaliseren van je content om beter gevonden te worden door je doelgroep.
  5. Gedragsanalyse Tools: Hotjar (www.hotjar.com) biedt visuele inzichten in hoe bezoekers je website gebruiken, wat cruciaal is om de gebruikerservaring te verbeteren.

Door deze tools effectief in te zetten, kun je een dieper en nauwkeuriger inzicht krijgen in wie je doelgroep is en wat zij nodig hebben, hoe zij zoeken naar oplossingen of producten.

Het is een continu proces om je doelgroep te leren kennen, wat je in staat stelt om je strategieën te verfijnen en te zorgen voor een effectievere benadering van je marketinginspanningen. Maar ook hoe zij zich bewegen op je website. Dit leidt tot meer gerichte en succesvolle marketing. Dat is belooft.

Zelf doelgroep bepalen of laten onderzoeken?

Wil jij weten hoe jouw doelgroep er exact uitziet? Waar zij naar zoeken en wat zij nodig hebben?

Wij nemen het volledige doelgroep onderzoek en bepalen uit handen. Wij brengen in kaart hoe je online doelgroep eruit ziet, waar deze doelgroep behoefte aan heeft en in welke fase van het het koopproces deze zich bevindt.

Sommige klanten zitten nog in de orientatiefase, anderen zijn zich nog helemaal niet bewust van het feit dat zij een probleem hebben.

Sommigen zijn zich al volledig bewust en op de hoogte van het aanbod.

Deze klant is klaar om te kopen maar weet nog niet waar. Wij laten ze klant worden bij jou.

Klik op onderstaande knop en ontdek hoe betaalbaar wij eigenlijk zijn.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!