Wat is contentmarketing en hoe werkt het?

Content is king. Deze uitdrukking hoor je vast niet voor het eerst. Wat is contentmarketing en waarom zou je het moeten toepassen? Is het alleen voor grote bedrijven of ook voor de kleine ondernemer? Daar krijg je in dit artikel antwoord op.

Spoiler alert: ja elke organisatie moet het doen en je bent zelfs “quite late to the party”, als je nog moet beginnen. Maar het is nooit te laat om te beginnen; beter laat dan niet.

Inhoudsopgave

Wat is contentmarketing?
Waarom is contentmarketing belangrijk
Doelen van contentmarketing
Hoe kan je contentmarketing toepassen?
Veel gemaakte fouten
Hoe maak je boeiende content
Content creatie
Voordelen van contentmarketing
Wat is kwalitatieve content?
Twee voorbeelden
Hoe bepaal je de onderwerpen voor je content?
Hoe weet je of je content aansluit bij je doelgroep?
Promoten van je content
Contentmarketing uitbesteden

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een vorm van marketing die zich richt op het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content, volledig toegespitst op je doelgroep. Het is onderdeel van inbound marketing en draait om digitale content. Verspreiding gebeurt dus via het internet.

Contentmarketing helpt bedrijven nieuwe klanten aan te trekken, bestaande klanten te binden, en meer verkopen of conversies te realiseren. Het helpt ook om vertrouwen, loyaliteit, geloofwaardigheid en een status van autoriteit op te bouwen.

Het is voor bedrijven een krachtig middel om producten of diensten onder de aandacht te brengen, zonder direct te hoeven verkopen. Dit betekent dat je potentiële klanten aantrekt met kennis en informatie, zonder een groot marketingbudget.

Waarom is contentmarketing zo belangrijk?

Contentmarketing is een krachtige manier om door informatie te delen over onderwerpen die je doelgroep interesseert, een relatie met ze op te bouwen en voor langere tijd aan je onderneming te binden.

Video’s, blog’s, afbeeldingen of whitepapers, zijn voorbeelden van verschillende contentmarketing verschijningsvormen. Hoewel de vorm anders kan zijn, is het doel altijd hetzelfde.

De bekendste vorm van contentmarketing heb je ongetwijfeld eerder van gehoord: bloggen. Het schrijven van blogs heeft veel voordelen voor je bedrijf. Door blogs te schrijven en op je website te plaatsen, wordt je website een etalage voor de kennis en expertise die jouw onderneming in huis heeft.

Het maakt je geloofwaardig en je wordt hiermee in de ogen van je doelgroep, de de expert in jouw vakgebied. Je doelgroep gaat je zien als autoriteit. De partij om naartoe te gaan voor de uitdaging of het probleem van je klant.

Dankzij je expert status, is de klant er zeker van dat hij(zij) bij jou moet zijn voor de oplossing. Jij weet alles over het onderwerp en begrijpt de situatie van de klant als geen ander. Dit heb je aangetoond door de informatie, oplossingen, kennis en  expertise in alle blogs op je website. Contentmarketing en Google versterken elkaar. 

Bloggen heeft dus nog meer voordelen voor je website. Het schrijven van blogs zorgt er ook voor dat je website in zoekmachines wordt gevonden door potentiële klanten, zodra zij Googelen naar antwoorden op hun vragen. Jouw website wordt gevonden omdat jij het antwoord geeft in een blog.

Nog een voorbeeld: videomarketing zorgt voor nog meer verkeer naar je website. In je videomarketing-content voorzie je net als bij het bloggen, de doelgroep in zijn(haar) informatiebehoefte. Met een call-to-action klikt de doelgroep vervolgens door naar je website, voor nog meer gerelateerde informatie en content.

Dus kort gezegd: met bloggen schrijf je over onderwerpen waar zij naar zoeken, in het verlengde van je business. Met videomarketing bijvoorbeeld doe je hetzelfde. Maar dan geef je de oplossing voor je klant op camera.

Doelen van contentmarketing

Je zet contentmarketing in voor verschillende doelen:

 • Autoriteit opbouwen 
 • Thought leader worden
 • Naamsbekendheid krijgen
 • Vertrouwen wekken bij je doelgroep

Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer leads die uiteindelijk tot omzet leiden. Contentmarketing zorgt ervoor dat je aan het begin van de customer journey al in beeld komt bij je doelgroep.

Hoe kan je contentmarketing toepassen?

Als je aan de slag wilt met contentmarketing, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Ten eerste moet je iets te vertellen hebben. Je kunt niet gewoon dezelfde oude informatie oprakelen die iedereen al op dezelfde manier verkondigt.

Ten tweede moet je het op een interessante en boeiende manier kunnen communiceren. Anders vertrekken mensen gewoon weer.

Ten derde moet je strategisch zijn over waar je je content deelt. Niet alle platformen zijn gelijk en geschikt voor iedere doelgroep. Uiteraard moet je jouw content delen waar je de doelgroep ook echt bereikt.

En ten slotte moet je consequent zijn. Consequent, met dezelfde frequentie, in de juiste vorm, op de juiste plaats, en alleen waar de doelgroep naar op zoek is.

Veelgemaakte fouten bij contentmarketing

Enkele veel gemaakte fouten bij contentmarketing zijn:

 • Geen duidelijke doelgroep voor ogen hebben
 • Het maken van irrelevante content en van lage kwaliteit
 • Het nalaten je content op de juiste plaats te promoten
 • Het niet meten van resultaten en deze bijschaven

Hoe maak je boeiende content?

Er is niet één antwoord op de vraag hoe je boeiende content maakt. Het hangt namelijk af van je merk, het product, en de doelgroep. 

Enkele tips voor het maken van boeiende content zijn:

 • begrijpen wat je publiek wil en nodig heeft
 • content maken die voor hen relevant en nuttig is
 • verhalen vertellen die resoneren met je publiek
 • sterke visuals gebruiken

Zonder twijfel is contentmarketing een van de meest effectieve hulpmiddelen in de gereedschapskist van een ondernermer of marketeer. Door waardevolle, relevante en consistente content te creëren en te verspreiden, kunnen bedrijven een duidelijk omschreven publiek aantrekken en behouden.

Zoals elke marketingtactiek vereist contentmarketing zorgvuldige planning, uitvoering, en meting om succesvol te zijn. Door de tips in dit artikel op te volgen, kan je als ondernemer in ieder geval een begin maken van een contentsmarketingstrategie, die je helpt je bedrijfsdoelen te bereiken.

Contentmarketingstrategie: dit is hoe het werkt

Een contentmarketingstrategie is een plan dat bedrijven en organisaties gebruiken om relevante, waardevolle en boeiende content te creëren, verspreiden en promoten. Het doel is om een specifiek doel te bereiken, zoals het verhogen van merkbekendheid, het aantrekken van nieuwe klanten of het versterken van klantenbinding.

Contentmarketing richt zich zoals eerder gezegd, op het bieden van waarde en het opbouwen van vertrouwen bij de doelgroep. Het is dus geen directe verkoopmethode.

3 praktische voorbeelden van contentmarketingstrategieën:

Bloggen:
Een bedrijf kan een blog opzetten en regelmatig artikelen publiceren die relevant zijn voor hun doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het oplossen van veelvoorkomende problemen, het delen van trends en inzichten of het aanbieden van deskundig advies.

Door nuttige en waardevolle informatie te bieden, positioneert het bedrijf zich als een expert in hun vakgebied en bouwt het vertrouwen op bij hun doelgroep. Dit kan op termijn leiden tot meer klanten en verkoop.

Voorbeelden van blogs kunnen zijn:

 • Veelvoorkomende valkuilen vermijden bij het starten van een bedrijf
 • De laatste tech-trends: wat te verwachten in 2024
 • Het voordeel van duurzame energie: een praktische gids

Video-content:
Video’s zijn een effectieve manier om een boodschap over te brengen en emotionele betrokkenheid te creëren. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een YouTube-kanaal opzetten en regelmatig video’s publiceren die productdemonstraties, klantverhalen, tutorials of educatieve content bevatten.

Video-content kan helpen om merkbekendheid te vergroten en potentiële klanten te overtuigen om het product of de dienst te proberen.

Voorbeelden van video-content kunnen zijn:

 • Hoe maak je een vegetarische lasagne: stap-voor-stap tutorial
 • Klantcase: Hoe ons product het leven van deze startende ondernemer heeft veranderd
 • Een blik achter de schermen: hoe wij ons producten maken

Social media:
Bedrijven kunnen social media platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn gebruiken om waardevolle content te delen en in contact te komen met hun doelgroep.

Dit kan bestaan uit het delen van interessante artikelen, het reageren op vragen van klanten, het organiseren van evenementen of het publiceren van korte tips en trucs.

Een effectieve social media strategie helpt bij het opbouwen van een community rond het merk, het vergroten van de zichtbaarheid en het aantrekken van nieuwe klanten.

Voorbeelden van relevante socialmedia berichten zijn:

 • Een serie korte, educatieve Instagram Stories over het belang van recyclen van afval thuis
 • Een Twitter-thread over de impact van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt, inclusief links naar relevante artikelen en bronnen.
 • Een LinkedIn-post waarin je een recentelijk bijgewoond industrie-evenement bespreekt, met foto’s en hoogtepunten van inspirerende presentaties

E-mailmarketing:
E-mailmarketing is het proces van het verzenden van gerichte, waardevolle en informatieve e-mails naar je doelgroep. Dit kan bestaan uit het sturen van nieuwsbrieven, promotie-aanbiedingen, uitnodigingen voor evenementen of gepersonaliseerde content op basis van het gedrag en de interesses van de ontvanger.

E-mailmarketing helpt bedrijven om in contact te blijven met klanten en prospects, hen op de hoogte te houden van nieuws en aanbiedingen en hen aan te moedigen om actie te ondernemen.

Enkele voorbeelden van follow-ups of nieuwsbrieven:

 • Een reeks emails met tips om je product te recyclen
 • Een reeks emails met tips hoe de doelgroep het voertuig zelf kan onderhouden
 • Een reeks emails met een korte inleiding en link naar je nieuwste blogartikelen.


Contentcreatie: zelf doen of uitbesteden?

Door content van hoge kwaliteit te creëren en te verspreiden, kunnen bedrijven nieuwe leads aantrekken en uiteindelijk meer verkoop stimuleren. Wie maakt die content dan, doe je dat zelf of besteed je het uit?

De keuze ligt helemaal bij jouw organisatie. Is er binnen het team capaciteit om dit te doen, doe het dan zelf. Is er al genoeg werk voor je (marketing)team, kies dan voor een partij die de contentcreatie uit handen neemt, al dan niet deels. Zelfs als je wel zelf contentcreatie uitvoert, kan je een deel uitbesteden aan een partij die dit beter dan wel goedkoper kan.

Het ligt ook aan de soort content die je wilt maken. Kan iemand in je team uitstekend schrijven, dan kan die blogs en whitepapers schrijven. Is dat niet het geval, dan is het een prima idee om het schrijven van teksten uit te besteden. En dat geldt voor alle soorten content.

Verschillende contentvormen

Er zijn verschillende soorten content die bedrijven kunnen gebruiken om hun doelgroep te bereiken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Blogberichten
 • Videocontent (bijvoorbeeld op Youtube of Vimeo)
 • Afbeeldingen
 • Boeken
 • Webinars
 • Whitepapers
 • Podcasts

Deze contentvormen zijn stuk voor stuk krachtig en effectief. Je hoeft ze ook niet allemaal in te zetten. Iedere doelgroep heeft haar eigen vorm dat het beste past. De leeftijd van je doelgroep speelt hierin een grote rol.

Alle contentvormen hebben zo hun eigen sterke en zwakke punten. Het is dan ook uiterst belangrijk om de juiste type content te kiezen die past bij je publiek en marketingdoelen.

De voordelen van contentmarketing

Enkele voordelen van contentmarketing heb ik eerder al genoemd: het helpt om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij je doelgroep. Ook helpt het om meer leads en verkopen te realiseren.

Daarnaast zijn er meer voordelen te noemen.

Contentmarketing egaliseert voor kleine bedrijven het speelveld ten opzichte van grote bedrijven. Hierdoor kunnen ze op gelijkere voet concurreren.

Ook voor kleine budgetten

Met de juiste strategie kunnen kleine bedrijven contentmarketing gebruiken om nieuwe hoogten en bedrijfsdoelen te bereiken. Je hebt er namelijk helemaal geen grote marketingbudgetten voor nodig.

Vindbaarheid

Contentmarketing kan ook helpen de vindbaarheid van je website in zoekmachines als Google en Bing te verbeteren. Met content creëer je feitelijk een online deur voor potentiële klanten om toegang te krijgen tot je bedrijf.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit:

Een potentiële klant heeft een probleem en zoekt via Google naar een oplossing. De content op jouw website biedt een oplossing voor het probleem.

Dit zorgt voor meer verkeer naar je website en hiermee wordt je merk als autoriteit in jouw branche opgebouwd.

Wat is kwalitatieve content

De bezoeker van je website wil worden geholpen, onderwezen, geëntertaind of geïnformeerd. Als jouw content dit doet, dan zit je goed.

Door content van hoge kwaliteit te creëren kunnen bedrijven zich opwerpen als “thought leaders” en hiermee het vertrouwen van de doelgroep winnen.

Dit is dan ook meteen het punt waar het vaak mis gaat. Ik zal je vertellen waarom ik dat vind.

Met iedere update van het algoritme probeert zoekmachine Google de kwaliteit van zoekresultaten (SERP’s) te verbeteren.

Alles draait natuurlijk om de bezoeker van je website. Dus als jouw content puur en alleen draait om je vindbaarheid in Google, dan sla je de plank totaal mis.

Alleen websites met “kwalitatieve” content mogen van Google nog hoog scoren in de zoekresultaten. Je bezoeker moet namelijk waarde halen uit je website.

Content van slechte kwaliteit komt steeds lager in de zoekresultaten, of wordt zelfs niet langer meer geïndexeerd.

Uitgelegd met twee voorbeelden

Hoe zit dat op dit moment op jouw website? Vindt je bezoeker wat hij(zij) zoekt?

Je bezoeker wil worden geholpenje doelgroep heeft een probleem, zoekt via Google naar een oplossing en komt op jouw website terecht?
Dan moet jouw content die oplossing bieden.

De bezoeker wil worden onderwezenje bezoeker heeft een vraag gegoogeld en komt op jouw website terecht?
Dan moet je website het antwoord op die vraag hebben.

En ga zo maar door…

Biedt de pagina op jouw website niet waar je bezoeker naar zoekt? Dan vindt Google je content niet waardevol genoeg en zakt je website voor die zoektermen, in de zoekresultaten.

Gebruik het als leidraad. Je positie in Google is nooit een doel. Wel mooie bijvangst. Zie het als cadeau in ruil voor de kwaliteit van je content.

Kort samengevat: deel content dat je doelgroep helpt. Dit bouwt je status van autoriteit op en zorgt ervoor dat ze terug blijven komen. Op deze manier brengen ze meer tijd bij je door.

Al deze contactmomenten zorgt er uiteindelijk voor dat ze je vertrouwen en in een later stadium, rijp zijn om klant te worden.

Hoe bepaal je de onderwerpen voor je content?

Je komt aan inspiratie door een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Dit kun je zelf doen als je hier de tools en kennis voor hebt. Maar je kunt het ook uitbesteden aan professionals.

Zij weten waar je moet zoeken en op welke onderwerpen. Met een zoekwoordonderzoek weet je exact met welke vragen en problemen je doelgroep zit. Over deze onderwerpen creer je vervolgens nieuwe content.

Een andere manier om aan inspiratie voor je content te komen is kijken in Google tussen de zoeksuggesties die Google je geeft. Je voert het hoofdonderwerp in en ziet met welke zoekwoord combinaties wordt gezocht.

Deze zoekwoordsuggesties zeggen niets over hoe vaak er wordt gezocht naar het onderwerp. Voor dit soort informatie moet je toch echt de nodige tools en kennis hebben.

Om erachter te komen op welke onderwerpen je doelgroep nog meer zit te wachten, kan je ook:

 • Kijken naar trends op de sociale media en zie over welke onderwerpen het meest gesproken wordt.
 • Analytics van je website of blog bekijken om te zien welke onderwerpen het meest gelezen worden.
 • Doe een enquête of peiling onder je doelgroep om te zien over welke onderwerpen ze meer zouden willen leren. Dit zou je kunnen doen via een reeds opgebouwde mailinglijst.
 • Onderzoek over welke onderwerpen je concurrenten schrijven. Ongetwijfeld heb jij ook kennis die je kunt delen in een blog of video.

Als je eenmaal een lijst van potentiële onderwerpen hebt, kun je opties wegstrepen waarover je kennis te beperkt is. Zo blijft er uiteindelijk een lijst met bruibare onderwerpen over.

Hoe weet je of je content aansluit bij je doelgroep?

De beste manier om erachter te komen of je doelgroep je content waardeert, is onderzoeken wat de interacties van je doelgroep op je content zijn. Het klinkt als een open deur, maar zo simpel is het werkelijk.

Je kunt analyse-tools gebruiken om de betrokkenheid bij je content te volgen, de interacties meten op je social media berichten, en comments analyseren van lezers of kijkers van je blogs of videos.

Promoten van je content

Het klinkt misschien gek, maar deze stap wordt vaak vergeten. Promoot je content altijd en overal.

De eerste weken is je blog nog niet door Google geïndexeerd. Je video’s komen de eerste tijd ook nog niet bovendrijven in de zoekresultaten van Youtube.

Dan is het verstandig om handmatig op zoveel als mogelijk plaatsen je content te verspreiden. Als je een mailinglijst hebt, stuur je de link met een korte inleiding naar je subscribers.

Deel je artikel met een kleine inleiding in een statusupdate op LinkedIn. Zet je link met een paar zoektermen in je e-mailhandtekening. Zo komt je bericht overal onder aandacht zodra je een e-mail stuurt.

Contentmarketing uitbesteden?

Als je zelf met contentmarketing aan de slag gaat zal je al gauw merken dat het niet alleen enorm tijdrovend is, maar ook totaal niets oplevert als je niet exact weet waar je doelgroep (online) naar op zoek is.

Er zijn veel redenen te noemen waarom het slim is om contentmarketing uit te besteden aan onze specialisten.

Enkele voordelen

 • Wij doen eerst een doelgroeponderzoek zodat wij exact weten wat jouw doelgroep nodig heeft.
 • Je ontvangt altijd kwalitatieve teksten.
 • Wij zijn altijd creatief en komen met nieuwe ideeën.
 • Wij kunnen meten en monitoren wat wel/niet werkt.
 • Wij beschikken over de nodige software, kennis en know-how.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!

Plaats een reactie