9 onmisbare onderdelen van je nieuwe zakelijke website

Je gaat een nieuwe zakelijke website laten maken. Je webdesigner denkt natuurlijk graag met je mee. Bijvoorbeeld over welke features écht niet mogen ontbreken om je website zo aantrekkelijk en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Hieronder negen onmisbare onderdelen van je nieuwe website. 

Merk op dat we zaken als doelgroepanalyse en zoektermenonderzoek hier niet noemen, omdat dit geen onderdelen zijn van je website, maar stappen om tot een goede website te komen. 

En vooraf nog één tip …

Als je nog geen URL hebt, begin je bij het kiezen van een domeinnaam. Het ligt voor de hand om je bedrijfsnaam als domeinnaam te gebruiken. Is je bedrijfsnaam geen beschermde merknaam? Dan heeft iemand deze mogelijk al geregistreerd als domeinnaam bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Is je gewenste URL al bezet en ben je nog niet ingeschreven bij de KvK? Dan is het een optie om voor een andere bedrijfs- en domeinnaam te kiezen.

Duidelijke structuur en navigatie

Een goede zakelijke website steunt op een stevig fundament. Voor je aandacht gaat schenken aan zaken als design en content, is het zaak om na te denken over dit basisontwerp, of in technische termen ‘wireframe’ (informeel: ‘roadmap’) van je website.

Het wireframe van je website gaat hand in hand met de navigatiestructuur, of ‘flowchart’. De combinatie van wireframe en flowchart wordt ook wel ‘wireflow’ genoemd. De flowchart kun je zien als de pijltjes op de roadmap die gebruikers de weg wijzen, door de gewenste interacties. 

De (navigatie)structuur van je website moet zo logisch mogelijk opgebouwd zijn, zodat een gebruiker intuïtief zijn weg vindt op je website. Wat je niet wilt, is dat een gebruiker onnodige zijwegen moet nemen of, erger, een doodlopende weg inslaat.

Het doel van je website is om bezoekers vanaf hun binnenkomst op je homepage of op een landingspagina bij de hand te nemen en in zo min mogelijk stappen de gewenste actie te laten ondernemen. Zoals contact opnemen, een formulier invullen of inschrijven voor je nieuwsbrief.

Niet alleen je gebruikers, ook zoekmachines hechten waarde aan de structuur van je website. Voor een optimale vindbaarheid van je website in Google (zoekmachineoptimalisatie, of SEO) is structuur net zo belangrijk als de content op je website.

Bedrijfsgegevens en contactinformatie

Als bedrijf ben je wettelijk verplicht bepaalde bedrijfsgegevens en contactinformatie op je website te vermelden. Te beginnen bij je KvK-nummer, dat je krijgt als je je inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat geldt ook voor je btw-identificatienummer, of btw-id (niet te verwarren met je omzetbelastingnummer, dat je alleen gebruikt voor correspondentie met de Belastingdienst).

Ook is het altijd verplicht een (contact)adres op je website vermelden. Dat moet een fysiek adres zijn, geen postbusadres. Dit adres hoeft niet je vestigingsadres te zijn, waarmee je staat ingeschreven bij de KvK, maar mag ook een kantooradres zijn. 

Als je online diensten aanbiedt, dien je naast je bedrijfsnaam en kantooradres ook de rechtsvorm van je onderneming en je vestigingsadres te vermelden, conform je inschrijving bij de KvK. Bied je online producten aan? Dan moet je daarnaast je handelsnaam vermelden, een e-mailadres en nóg een contactmogelijkheid, zoals een contactformulier of telefoonnummer.

Privacybeleid en gegevensbeveiliging

Als je persoonlijke gegevens verzamelt van je websitebezoekers of klanten, ben je verplicht een privacybeleid op je website op te nemen. Nagenoeg elk bedrijf ‘verzamelt’ deze gegevens, in de vorm van cookies, e-mailadressen en/of ingevulde contactformulieren.

Je privacybeleid vermeldt welke gegevens je verzamelt, hoe en waarvoor je de gegevens verwerkt en hoe je deze beschermt. Zorg ervoor dat je privacybeleid is vormgegeven volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg).  

Als je persoonlijke gegevens van bezoekers van je website verzamelt, is het aan te raden je website te voorzien van een beveiligingscertificaat (SSL- of beter: TLS-certificaat). Een SSL/TLS-certificaat beveiligt het verkeer tussen je server en de internetbrowser van een bezoeker, door verstuurde gegevens te versleutelen. Deze gegevens zijn daardoor in principe ontoegankelijk en in ieder geval onleesbaar voor derden.

Een beveiligingscertificaat draagt bij aan je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, en heeft bovendien een positieve invloed op je Google-ranking. Google en andere zoekmachines hechten waarde aan een SSL/TLS-certificaat en ‘bestraffen’ websites zonder beveiligingscertificaat met een lagere positie in zoekresultaten. Een goed beveiligde website zorgt dus in feite voor meer bezoekers en potentieel meer omzet.

Juridische disclaimer

Als de informatie die je aanbiedt op je website kan worden gezien als bijvoorbeeld financieel, juridisch of medisch advies, is het vaak verplicht of in ieder geval verstandig om een disclaimer op je website te hebben. ‘Informatie’ is hier een breed begrip en slaat niet alleen op informatieve pagina’s op je website, zoals blogartikelen, maar ook op commerciële teksten (verkoop-/reclameteksten). Als je linkt naar websites van derden, vermeld je in je disclaimer dat je niet verantwoordelijk bent voor de inhoud van deze website en dat de bezoeker deze op eigen risico bezoekt. 

Responsive design

Tegenwoordig vormen mobiele apparaten ruim de helft van al het internetverkeer. Het is dus verstandig om je website te (laten) optimaliseren voor mobiele apparaten, Zo’n mobielvriendelijke, of responsive website past zich automatisch aan het schermformaat aan van het apparaat waarop de website wordt bekeken. Of dat nu een desktop, laptop, smartphone of tablet is. ‘Mobielvriendelijk’ is eigenlijk al een verouderde term. Tegenwoordig wordt een website vaak eerst ontworpen voor mobiele apparaten (‘mobile-first’) en pas dan geoptimaliseerd voor grotere schermen.

Hosting

Goede hosting is cruciaal voor de snelheid, prestaties en het succes van je website. Je wilt niet dat je fonkelnieuwe website vaak offline is doordat er continu technische problemen of storingen zijn op de servers of het netwerk van je hostingprovider. 

Een website die regelmatig uit de lucht is zorgt voor een negatieve gebruikerservaring. Maar ook pagina’s die traag laden leiden tot gefrustreerde bezoekers, die al snel wegklikken. Goede hosting zorgt niet alleen voor een minimale downtime van je website, maar ook voor een snelle laadtijd.

Een goede hostingprovider biedt tot slot ook schaalbare oplossingen aan, die flexibel meegroeien met je website én je websiteverkeer.

Veelgestelde vragen

Als je vaak dezelfde vragen krijgt van de bezoekers van je website of klanten, is het handig een FAQ-sectie op je website op te nemen. Hierin geef je antwoord op meest- of veelgestelde (frequently asked questions, of FAQ) vragen die je krijgt. FAQ’s zijn een handige manier om websitebezoekers snel antwoord te geven op hun vragen, terwijl jij minder tijd kwijt bent aan het persoonlijk beantwoorden daarvan.

Klantbeoordelingen- en reviews

Mond-tot-mondreclame is ook in het digitale tijdperk nog steeds de beste reclame. De ervaringen van anderen met jouw bedrijf en product of dienst wegen zwaarder dan jouw claims. Je kunt een eigen beoordelings- en reviewfunctie toevoegen aan je website of een functie van derden, zoals Google-reviews, integreren (‘embedden’).

Ook is het een goed idee om uitgebreidere klantervaringen te laten terugkomen op je site, in de vorm van customer testimonials (letterlijk: ‘klantgetuigenissen’). Daarbij interview je tevreden klanten over hun ervaringen met je bedrijf en product of dienst. Deze (positieve) klantverhalen vergroten je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, en kunnen zo een belangrijke rol spelen in het aantrekken van nieuwe klanten.

Blog

Door zakelijk te bloggen over onderwerpen die relevant voor je bedrijf en interessant voor je doelgroep zijn, trek je meer bezoekers (lees: potentiële klanten) naar je website. Kwalitatieve blogcontent heeft ook een positieve invloed op je positie in Google.

Door je kennis en expertise te delen in blogartikelen, positioneer je bovendien jezelf als autoriteit binnen je vakgebied, wat goed is voor je reputatie en het vertrouwen dat mensen hebben in je merk.

Bedrijven die zelf geen tijd of middelen hebben om te bloggen, kunnen hun zakelijke blogs laten schrijven door een tekstschrijver of SEO-copywriter die gespecialiseerd is in hun branche. Je kunt je blog eenvoudig promoten door (links naar) je blogartikelen te delen op de socialmediakanalen van je bedrijf.

Dit zijn negen onderdelen die een goede zakelijke website volgens ons moet hebben. Er zijn ook overbodige en zelfs ongewenste features, die misschien wel leuk lijken, maar negatieve gevolgen hebben voor de gebruiksvriendelijkheid en SEO van je website. Wil je weten welke dat zijn? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag vrijblijvend meer over!

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!