Online marketing funnel: dit is hoe het werkt

Klanten werven is een doorlopend proces en stopt nooit. Het is tijdrovend en intensief. Maar stel je nu eens voor hoe het zou zijn als dit proces grotendeels geautomatiseerd verloopt?

Dan gaat verkopen 24/7 door. Leadgeneratie en klantenbinding ook. Zelfs op het moment dat je medewerkers nog liggen te slapen.

Interessant he?

Dit kan je bereiken met een online marketing funnel. Iemand die online klant van je wordt, doorloopt namelijk dezelfde fases als een klant die via offline kanalen klant wordt.

Wat is een online marketing funnel

De term “online marketing funnel”, ook wel digital marketing funnel genoemd, verwijst naar het proces dat mensen op je website door een reeks stappen leidt, voordat ze een bepaald doel bereiken.

Klant worden bijvoorbeeld. Dit hoeft niet meteen om een aankoop te gaan.

Het draait allemaal om conversie. Het kan dus net zo goed gaan om de aanvraag van een productcatalogus, materiaalstaaltje, offerte of een ingevuld sollicitatieformulier.

Met een online marketing funnel help je de klant door elke fase van het koopproces. Of ze nu probleembewust, oplossingsbewust zijn, of in de laatste beslissingsfase van een aankooptraject.

Vaak wordt gedacht dat een online marketing funnel hetzelfde is als een customer journey. Toch zijn dit zijn twee verschillende dingen.

Beiden zijn gericht op de fases in het verkoopproces. Tot zover de overeenkomst.

Maar een customer journey wordt bekeken vanuit het perspectief van de klant. Bijvoorbeeld: welke vragen heeft de klant, welke informatie zoekt hij(zij) en welke behoefte speelt er.

Bij een online marketing funnel wordt er gekeken vanuit de organisatie. Waarmee trek je de doelgroep aan en hoe kan ik prospects aan mijn merk binden en converteren naar klant.

De werking in het kort

Aan de bovenkant van de funnel komen via verschillende bronnen, bezoekers op je website. Deze website fungeert als hub voor al je marketing activiteiten.

Welk marketingkanaal je ook inzet binnen je strategie, hij heeft altijd als doel om mensen te interesseren en op je website (hub) te krijgen.

Om het een beetje beeldend te maken: de website is het brede gedeelte van de funnel. De plek waar prospects de trechter binnenkomen.

Enkele voorbeelden van deze bronnen zijn:

 • socialmedia kanalen
 • e-mailmarketing (mailinglijst)
 • rechtstreeks
 • organisch via zoekopdrachten in zoekmachines als Google en Bing.

In iedere fase valt een steeds groter deel van de oorspronkelijke inkomende bezoekers af. Een klein deel hiervan eindigt vervolgens onderin de trechter bij het smalste gedeelte.

In het smalle gedeelte is er voldoende interesse en vertrouwen opgebouwd en wordt hij(zij) klant of converteert.

Voorbeeld customer journey

Elke klant bevindt zich op een ander punt in het aankoopproces. Het klinkt misschien gek, maar niet elke klant weet welk probleem hij heeft.

En als de klant wel weet welk probleem hij heeft, weet hij mogelijk nog niet dat daar een oplossing voor is. Jouw product of dienst bijvoorbeeld.

Weet hij wel welke oplossing er voor is, dan weet hij mogelijk nog niet welke alternatieven er zijn of in welke vorm er oplossingen beschikbaar zijn.

Een eigenaar van een bedrijf heeft bijvoorbeeld een uitdaging met zijn administratie. Hij heeft moeite om de bedrijfsadministratie op orde te krijgen.

Met dit probleem in gedachten zoekt hij op Google met de zoektermen: “hoe kan ik de financiën van mijn bedrijf beheren”.

Deze zoekopdracht levert mogelijk verschillende artikelen op zoals “manieren om uw bedrijfsfinanciën te beheren”, en klikt bijvoorbeeld op een artikel met de titel “5 methoden om de financiën van je bedrijf onder controle te krijgen”.

Zo vindt hij informatie over zijn probleem. Het artikel geeft 5 handige tips, waaronder het gebruik van online boekhoud- en boekhoudsoftware.

De bedrijfseigenaar gaat terug naar Google en zoekt naar “beste online boekhoudsoftware”. Hij wordt meegenomen naar een blog met informatie en reviews van vijf leveranciers van boekhoudsoftware.

De bedrijfseigenaar zoekt naar twee van deze bedrijven en vergelijkt de voor- en nadelen van elk. Zodra de ondernemer zeker weet welk bedrijf het beste bij hem past, komt hij terecht op de aanmeldingspagina van het bedrijf en meldt zich aan voor een gratis proefperiode.

Na ongeveer een week verstuurt het bedrijf op de automatische piloot (e-mailmarketing) een reeks e-mails waarin de betaalde versie van de boekhoudsoftware wordt gepromoot.

Omdat de ondernemer tevreden was met de software, besluit hij zich aan te melden voor een betaald abonnement.

In het bovenstaande voorbeeld kan je zien waar er verschillende mogelijkheden zijn om content te maken in elke fase van de reis van een klant/koper.

Voor elke fase van het koopproces zijn er mogelijkheden om content te creëren. Deze content vult zo een gat in de behoefte en zoektocht van de potentiële klant.

Waarom heb ik een funnel nodig?

Een online marketing funnel kan helpen om de verkoop van een onderneming te verhogen door een gesystematiseerde manier te bieden om prospects in klanten te veranderen.

Door potentiële klanten door een reeks stappen te leiden zoals die in het voorbeeld hierboven, waaronder bewustzijn, interesse, verlangen en actie, vergroot je de kans dat zij de gewenste actie ondernemen.

Door in elke fase van de funnel hoogwaardige content en een positieve gebruikerservaring te bieden, vergroot je de kans dat prospects in klanten worden omgezet.

Ook kunnen online marketing funnels worden gebruikt om je doelgroep te segmenteren en specifieke groepen te targetten met op maat gemaakte content, waardoor de kans groter wordt dat ze actie ondernemen.

Zo kun je de mailinglijst opsplitsen en subscibers sorteren in verschillende lijsten, die aansluit bij de behoefte van die groep.

Over het algemeen kan een online marketing funnel dus een krachtig hulpmiddel zijn om de verkoop en conversies voor een bedrijf te vergroten.

Hoe ziet een online marketing funnel eruit?

Het bekendste online marketing funnel model is het 6B-model. Dit model wordt als standaard gebruikt binnen de online marketing en bestaat uit 6 stappen die een klant aflegt, voordat hij(zij) klant wordt.

De zes stappen van 6B-model zijn:

 1. Bezoeken
 2. Boeien
 3. Beslissen
 4. Bestellen
 5. Betalen
 6. Binden

Bezoeken

De eerste stap in het 6B-model is het verkrijgen van gekwalificeerde bezoekers. Bezoekers die zoveel als mogelijk behoren tot de doelgroep waar jouw organisatie zich op richt.

Bezoekers die horen tot jouw doelgroep. Mensen die interesse zouden kunnen hebben in je product of dienst. Of personen die je zou kunnen helpen met hun probleem.

Als zij gebruik maken van je website, hebben zij een bepaalde zoekterm in gedachten. Het is dus zaak dat je website vindbaar is met content op deze zoekterm(en). Met een zoektermenonderzoek achterhaal je de zoektermen die je doelgroep gebruikt om te zoeken naar oplossingen.

Zoals in de voorbeeld customer journey hierboven, is een potentiële klant bewust en soms onbewust op zoek naar een oplossing voor een probleem of behoefte.

Het is dus cruciaal dat jouw organisatie in zoekmachines vindbaar is met de oplossingen die je te bieden hebt.

Boeien

Stel dat een bezoeker via Google of een van je socialmedia-kanalen op je website terecht is gekomen. Vanaf dat moment is het belangrijk om ze daar zolang als mogelijk te houden.

Dit doe je door de bezoeker te boeien met relevante content welke exact is toegespitst op deze doelgroep. Wat deze onderwerpen zijn, zal moeten blijken uit een zoekwoord en contentonderzoek.

Om een bezoeker zo lang als mogelijk op je website te houden helpt het:

 • als je een eenvoudige menustructuur en navigatie biedt.
 • als je een bepaalde vorm van online klantenservice via WhatsApp of een andere chatfunctie op de site gebruikt.
 • het helpt als je content gemakkelijk kunt bingewatchen. Met een muisklik door naar het volgende artikel op de site zeg maar.

Als de interesse is gewekt wil de bezoeker mogelijk de geboden informatie verder uitdiepen. Hier biedt een mailinglijst uitkomst.

Op dat moment meldt-ie zich aan op de mailinglijst waar je hem(haar) nog dagen, weken of maanden aan je onderneming bindt. Dit doe je door de inzet van een slimme e-mailmarketing strategie.

Hoe meer touch-points, hoe beter.

Beslissen

Er komt een moment dat de bezoeker geïnteresseerd raakt in je product of dienst. De volgende stap is dan dat deze worden vergeleken met andere aanbieders.

Welk probleem lost jouw product of dienst op? Welke behoefte speelt er bij de doelgroep waar jouw product of dienst een antwoord op heeft? Wat krijgen ze bij jou en wat biedt de concurrent?

Dit zijn de zaken die sterk gecommuniceerd moet worden om de klant te helpen een eventuele aankoopbeslissing te nemen. Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw bezoeker nodig heeft en met welke zoektermen hij(zij) zoekt. Speel daar op in.

Bestellen

Zodra er voldoende interesse en vertrouwen is opgebouwd, gaat een deel over tot conversie. Het bestellen van een product, dienst, toegangskaart, invullen van een sollicitatieformulier, enzovoorts.

Het is van belang dat het bestelproces vlekkeloos en zonder drempels verloopt.

Kort gezegd: hoe meer moeite de klant moet doen voor het plaatsen van een bestelling, hoe groter de kans is dat deze halverwege het proces afhaakt. Dus hoe minder moeite, hoe groter de kans is dat de bestelling wordt afgerond.

Daarom wordt er vaak geadviseerd om alleen een naam en e-mailadres te vragen en meteen te betalen. De rest van de gegevens kunnen achteraf worden opgevraagd en ingevuld.

Zo is de drempel om te bestellen laag, en hoog om de bestelling te annuleren. Er is immers al betaald.

Betalen

Betalen moet eenvoudig zijn. Als een klant bijvoorbeeld alleen kan afrekenen met een betaalsysteem hij of zij niet kent, dan is er een grote kans dat het betaalproces wordt afgebroken.

Onderzoek dus hoe je doelgroep het liefst betaalt. Soms hebben doelgroepen hun voorkeuren voor bepaalde betaalmethodes. Bij Nederlanders is dit veelal iDeal of Paypal. Als je dan niet de mogelijkheid biedt om met bijvoorbeeld iDeal te betalen, haken veel mensen af.

Duitsers geven de voorkeur aan Stripe, Paypal of een Creditcard. Zorg dan ook dat deze opties beschikbaar zijn.

Binden

Als iemand klant is geworden geeft dit aan dat de klant je vertrouwt. In de laatste fase van de online marketing funnel is het zaak om zoveel als mogelijk herhaalaankopen te stimuleren en je product of dienst te promoten.

Dit gebeurt vaak door aanbiedingen te sturen die gericht zijn op het product of de dienst die de klant reeds bij je heeft gekocht. In deze laatste fase is voor de meeste bedrijven veel winst te behalen.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!