Wat is SEO en waarom heb ik het nodig?

De kans dat je nog nooit van SEO hebt gehoord is miniem. Wil je hier meer over weten en vooral ook begrijpen wat het jouw organisatie oplevert, zit je hier geramd. We gaan je zo kort en krachtig mogelijk uitleggen wat SEO is en waarom je het nodig hebt. En we vertellen je zelfs wanneer je het niet nodig hebt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 oktober 2022 en op 13 november 2023 geüpdatet.

Inhoudsopgave

Wat is SEO
Betekenis van SEO
Waarom is SEO belangrijk
Meer bezoekers naar je website
Conversie naar leads en klanten
De drie pijlers van SEO
SEO-factoren
Wanneer is SEO niet belangrijk
Waarom SEO bij Nexd Media inbegrepen is
De meest gestelde vragen over SEO
Wat kost SEO

Wat is SEO?

SEO is het verbeteren van je website om daarmee de vindbaarheid in de zoekmachines (met name Google) te verbeteren. Daarbij gaat het niet alleen om uitvoerend werk, maar ook om voorbereidingen zoals zoektermenonderzoek en een technisch goed presterende website. Voice search optimalisatie speelt een steeds belangrijkere rol bij het verbeteren van de vindbaarheid.

Verder horen bij SEO ook:

  • Audits
  • Analyses
  • Monitoring

Er komen dus verschillende disciplines bij kijken, naast de kennis van de zoekmachines en hoe die webpagina’s en websites beoordelen.

De betekenis van SEO

SEO is de afkorting van het Engelse begrip Search Engine Optimization, en betekent letterlijk zoekmachineoptimalisatie. Beide begrippen zijn exact hetzelfde en kunnen dus ook prima door elkaar worden gebruikt.

In zowel het Nederlandse zoekmachineoptimalisatie als het Engelse SEO komt het woord ‘optimalisatie’ (optimization) voor. En hoewel je optimalisatie pas echt kan doen bij een bestaand iets, leg je de basis van SEO al voordat je begint aan een nieuwe website.

Je kan er altijd achteraf mee aan de slag, maar SEO als integraal onderdeel van de bouw van een nieuwe website is wel aan te raden. Met een gedegen zoektermenonderzoek, daarop gebaseerde heldere URL-structuur, en een technisch puike website scoor je simpelweg direct makkelijker goed in de zoekmachines.

Omdat SEO (“seejo”) korter is dan zoekmachineoptimalisatie gebruiken we in onze communicatie het woord SEO.

Waarom SEO belangrijk is voor jouw organisatie

Met gedegen SEO wordt jouw website vindbaar in zoekmachines op relevante zoektermen, wat zorgt voor een veelal constante stroom aan websitebezoekers.

Dit levert in potentie meer omzet op voor jouw organisatie. Hoewel posities in de zoekmachines geen vast gegeven zijn en dus kunnen fluctueren, levert SEO bewezen organische groei op. Hiermee is het een onderdeel van een duurzame marketingstrategie.

Ook het integreren van voice search optimalisatie in je SEO-strategie kan je website helpen beter te presteren in zoekopdrachten via spraak.

Meer bezoekers naar je website

Een website is een investering die je dus wilt terugverdienen. Zeker wanneer je kiest voor een professionele website, waar je zowel financieel investeert als tijd en moeite in steekt, samen met de websitebouwer. Daarvoor heb je bezoekers nodig en dat is waar SEO om de hoek komt kijken.

Met een goede SEO-strategie, en natuurlijk uitvoering daarvan, wordt je website goed vindbaar voor je doelgroep en levert dat meer bezoekers op.

Conversie: bezoekers omzetten in leads of klanten

Aan alleen bezoekers heb je niks. Bezoekers moeten converteren; omgezet worden in leads, of zelfs direct klant worden. Naast SEO is het dus ook zaak te werken aan een website die zorgt voor conversie. Met een doelgroeponderzoek leg je de basis voor een ontwerp dat past bij je prospects en dat zorgt voor conversie.

En zo vullen SEO en conversie elkaar aan. Je hebt per slot van rekening niets aan een website die uitstekend vindbaar is, maar niet converteert. En andersom wil je dat een website die perfect ingericht is voor conversie bezoekers krijgt omdat deze goed vindbaar is.

De drie pijlers waarop je jouw vindbaarheid bouwt

We verdelen SEO in drie pijlers waarop je jouw vindbaarheid bouwt. Deze drie pijlers zijn nog eens te verdelen in on-page en off-page. On-page betekent dat het met jouw website en webpagina’s zelf te maken heeft, terwijl off-page externe factoren zijn.

De drie pijlers van SEO zijn:

  • Content (on-page)
  • Techniek (on-page)
  • Autoriteit (off-page)

Op zichzelf zeggen ze niet alles, en er komt vaak meer bij kijken dan je zo afgaande op die pijlers zou kunnen denken. Daarom een korte toelichting per pijler:

Content: niet alleen tekst

Bij een website ben je logischerwijs al gauw geneigd om bij het woord ‘content’ aan tekst te denken. Toch spelen afbeeldingen ook al vele jaren een belangrijke rol en daarnaast is het dankzij de snelle ontwikkelingen in internetsnelheid ook bijna gemeengoed dat er video’s op webpagina’s staan.

Zowel de tekst als de afbeeldingen, video en eventuele andere inhoud op een webpagina spelen een rol in de vindbaarheid.

Techniek: leg de basis voor een goed werkende website

Een website die niet werkt voor de bezoeker, levert ook problemen op voor de crawlers van een zoekmachine. Techniek is de basis voor een goed werkende website, die snel laadt, vlekkeloos te gebruiken is en daarmee de bezoeker helpt.

Daarbij is niet alleen de techniek achter de website zelf van belang, ook de hosting speelt hierin een heel belangrijke rol.

Autoriteit: van online vermeldingen tot backlinks

De derde pijler bestond lange tijd alleen uit backlinks en is in de loop der jaren verschoven van backlinks naar autoriteit. Google stelt dat ze hierbij ook online vermeldingen meewegen, zelfs zonder backlinks.

Of dat echt zo werkt is nog de vraag, want als er ergens wordt geschreven over een marketingschool, koppelt Google dat dan aan Marketingschool.nl en is dat dan terecht? Wat wij in ieder geval zien is dat backlinks nog ongelofelijk krachtig zijn.

SEO-factoren: complexer dan een lijstje van 200 factoren

Vele jaren geleden is er eens aan een woordvoerder van Google gevraagd hoeveel SEO-factoren er nu een rol speelden in de vindbaarheid. De woordvoerder merkte toen iets op in de trant van “Er zijn meer dan 200 factoren die een rol spelen”.

En die uitspraak is een eigen leven gaan leiden, waarbij veel SEO-specialisten hun eigen lijsten met 200 factoren zijn gaan publiceren.

Lijsten met SEO-factoren zijn (vrijwel) nutteloos

Zoals Gianluca Fiorelli in dit artikel schrijft: “a definitive and complete “List” of Google’s ranking factors does not exist.” Veel auteurs zijn een lijst gaan opstellen waarbij ze vooral focussen op het halen van dat aantal van 200.

Die 200 factoren zijn niet per definitie onzin en nutteloos, maar:

  • Er zijn dus meer dan 200 factoren;
  • Er staan vaak factoren in die geen SEO-factoren zijn;
  • Zonder enige context heb je gewoon niets aan zo’n lijst met factoren.

Fiorelli geeft over het tweede punt ook aan dat er vaak punten worden aangehaald op basis van correlatie, en waarvan dus geen causaal verband is aangetoond.

Daarnaast heb je niks aan zo’n lijst als je verder niks weet over SEO. Hoe zwaar weegt iedere factor bijvoorbeeld? Dat wordt er vaak niet bij vermeld omdat het puur gaat over die lijst met 200 factoren.

Het antwoord op die vraag is trouwens “het hangt ervan af”, zoals dat bij veel vragen over SEO geldt. In iedere situatie zal een andere weging van de verschillende factoren opgaan. Wat aantoont dat SEO vraagt om serieuze kennis van de materie.

Wanneer SEO niet belangrijk is

Kan het zijn dat SEO niet belangrijk is? Zeker. Sowieso wanneer je geen website hebt, maar dan denk je daar natuurlijk al niet eens aan. Andere redenen zijn onder andere:

  • Je vindt het prima om maandelijks te betalen aan Google voor Google Ads;
  • Je bent content met je omzet en hoeft helemaal niet te groeien met je organisatie;
  • Je vertrouwt erop dat je huidige strategie tot in lengte van dagen blijft werken en je online niet hoeft te groeien.

Hier kan je vast zelf nog wel wat op door filosoferen. Als je dit artikel aan het lezen bent is de kans enorm dat je niet tot de groep behoort voor wie SEO onbelangrijk is.

En misschien moeten we dan niet eens meer uitleggen waarom SEO bij Nexd Media inbegrepen is wanneer wij jouw website bouwen. Toch doen we dat graag even.

Waarom SEO bij Nexd Media inbegrepen is

Bij Nexd Media leveren we eigenlijk niet een website, we leveren je een sales- en marketingmachine. En om dat waar te maken heb je bezoekers nodig. De bezoekers zelf kunnen wij je niet leveren, dus helpen we je om die organische bezoekers te krijgen via de zoekmachines. Met SEO dus.

Contentmarketing is essentieel

Hierbij is contentmarketing een essentieel onderdeel van de SEO-strategie. Zo’n 75% van de zoekopdrachten die er maandelijks in Google worden ingevoerd zijn puur informationeel.

Dat betekent dus dat de gebruiker op zoek is naar informatie en niet direct een gekwalificeerde lead of klant is. Die bezoeker wil je ook naar je website krijgen omdat die helemaal aan het begin van de klantreis al kennis hoort te maken met jouw organisatie.

Die 75% bereik je dus met informatieve content. Daarvoor zit je geramd bij Nexd Media, we helpen je uit de brand door je dat uit handen te nemen.

En niet alleen dat, we zorgen ook voor die oh zo nodige backlinks.

SEO is een integraal onderdeel van een websitetraject bij Nexd Media, een website alleen kan iedereen je leveren.

Er is zoveel meer te vertellen

Eigenlijk hebben we tot nu toe nog niet eens een tipje van de sluier opgelicht over SEO. Als je hier al inzichten uit hebt gehaald, dan heb je vast ook door hoe complex dat hele zoekmachineoptimalisatie-gebeuren is.

We kunnen en willen je er gerust meer over vertellen, wat we ook doen in een persoonlijk gesprek als je hier echt meer over wilt weten.

Of gewoon niet. Uiteindelijk nemen wij de SEO uit je handen en hoef jij je daar helemaal niet in te verdiepen. Wel krijg je heldere rapportages en inzichten in de resultaten van ons, zodat je ziet wat het je oplevert.

De meest gestelde vragen over SEO

Hoe werkt SEO?

SEO werkt eigenlijk iedere keer weer anders. Wat er nodig is om je vindbaarheid te verbeteren is namelijk sterk afhankelijk van je concurrentie. Als je concurrenten veel en sterke backlinks hebben, heb jij ook (meer) backlinks nodig. Is jouw website traag en hapert er technisch het nodige aan, dan kan technische optimalisatie een verschil maken.

De basis is wel altijd de content. Zonder content geen context; je bezoeker heeft content nodig om te begrijpen waar een webpagina over gaat. En de zoekmachine net zo goed.

Het is dus zaak om in ieder geval enige basiskennis van SEO te hebben, en analyseskills daaraan toe te voegen. En als laatste komt er ook een portie nuchter verstand bij kijken. Vaak is de reactie wanneer we iets over SEO uitleggen “Oh, maar dat is eigenlijk heel logisch!” En dat is dus ook zo.

Voelt iets niet goed of onnatuurlijk, dan kan je ervan uitgaan dat het geen duurzame SEO-strategie is.

Wat kost SEO?

Het enige juiste antwoord op de vraag “Wat kost SEO?” is “Het ligt eraan.” Vergelijk het met het kopen van een huis. Er is ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag “Wat kost een huis?”

De kosten zijn afhankelijk van heel veel aspecten, en van jouw verwachtingen. Onze SEO-specialist heeft weleens aanvragen gekregen waarbij het budget maximaal 100,- per maand was. Als je er even goed over nadenkt, weet je dat je daar niet veel voor kunt verwachten.

Je kunt op twee manieren de investering in SEO aanvliegen:

1.      Je bepaalt je budget en laat daar een voorstel op maken;

2.      Je stelt je wensen en verwachtingen op en krijg daar een tarief voor.

In het eerste geval kan je minder krijgen dan je verwacht, in het tweede geval kan het voorstel meer kosten dan je verwacht.

Goede SEO is kostbaar en kan dus niet voor een laag tarief. Natuurlijk kun je goedkope aanbiedingen krijgen en het is begrijpelijk als je daarop ingaat, zorg er wel voor dat je goed weet wat je mag verwachten.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!