Wat is hosting van een website?

Als je een website opzet, kom je onvermijdelijk enkele belangrijke termen tegen zoals webhosting, domeinnaam of domeinnaamregistratie, en verschillende soorten hosting.

Maar wat betekenen deze termen en hoe kies je het beste hostingpakket voor jouw behoeften? En hoe bepaal je wat een goede hostingpartner is? In deze blog duiken we dieper in wat hosting precies inhoudt en hoe je een goede keuze maakt.

Wat is hosting en hoe werkt webhosting?

Webhosting is essentieel voor de zichtbaarheid van je website op het internet. Websites bestaan namelijk uit verschillende bestanden en data. Deze bestanden en data moeten ergens worden opgeslagen zodat bezoekers toegang hebben tot jouw website, waar dan ook ter wereld. Hier komt de term hosten of hosting om de hoek kijken.

Wij als professionele websitebouwers, maar ook hostingbedrijven, hebben hun servers aangesloten op de grootste en snelste backbones (hoofdslagaders van het internet) van Europa. Op deze zogenoemde servers worden de bestanden van jouw website geplaatst, zodat deze toegankelijk is via het internet.

Heb je een domeinnaam nodig?

Absoluut, een domeinnaam is cruciaal en vergelijkbaar met je straatnaam en huisnummer. Stel je voor dat iemand je fysieke adres wil vinden zonder een straatnaam en huisnummer; ze zouden dan afhankelijk zijn van lengte- en breedtegraden op een kaart. Om die reden heeft iedereen een straat en huisnummer. Op het internet is het principe hetzelfde.

Een server heeft een IP-adres, bijvoorbeeld 77.175.208.208. Om te voorkomen dat je op je website moet aangeven: “Ga naar http://78.175.208.201 voor meer informatie”, stelt een domeinnaam je in staat om te zeggen: “Professionele website maken? Ga naar www.nexdmedia.com“.

Een domeinnaam is dus het adres van je website op het internet, en zonder dit kunnen bezoekers je site niet eenvoudig vinden.

Verschillende websites hebben uiteenlopende doeleinden. Deze doeleinden zijn essentieel voor het bepalen van het type webhosting dat jouw website nodig heeft. Laten we de verschillende soorten hosting bekijken die tot de mogelijkheden behoren.

Verschillende soorten hosting en welke kies je?

Er zijn verschillende soorten hosting beschikbaar, afhankelijk van de behoeften van je website, maar ook jouw technische kennis en vaardigheden. Enkele hostingsoorten zijn:

  • shared hosting
  • VPS-hosting
  • dedicated serverhosting
  • WordPress hosting
  • Cached hosting.

Om te begrijpen welke hostingoptie het beste past bij jouw situatie, is het belangrijk om eerst de verschillen tussen de deze soorten hosting te begrijpen. Hieronder leggen we uit wat shared, dedicated, VPS en WordPress hosting inhouden, en bespreken we de voor- en nadelen van elke optie.

Wat is Shared hosting?

Shared hosting is wanneer meerdere websites dezelfde server delen. Alle domeinen delen dezelfde systeembronnen, zoals RAM en CPU. Een hostingpakket is snel opgezet en geconfigureerd. Door het gedeelde karakter is het een goedkope optie en vereist nagenoeg geen technische kennis omdat het hostingbedrijf je account op een bestaande server bijplaatst.

Voordelen:

  • Kostenefficiënt: Dit is meestal de goedkoopste hostingoptie.
  • Gebruiksgemak: De server wordt volledig beheerd door je hostingprovider.
  • Technisch: Vrijwel geen technische kennis vereist.

Nadelen:

  • Beperkte middelen: De beschikbare middelen moeten worden gedeeld met alle andere gebruikers op de server. Je maakt dus samen gebruik van dezelfde RAM en CPU resources.
  • Mogelijke prestatieproblemen: Als een website veel verkeer krijgt, kan dit invloed hebben op de prestaties van jouw site. Upgraden wordt al snel omslachtig omdat een simpele uitbreiding van je shared hostingpakket nog steeds slecht presteert, want je upgrade binnen dezelfde gedeelde omgeving.

Wat is Dedicated hosting?

Bij dedicated hosting krijgt jouw website een server voor zichzelf. Dit betekent dat alle middelen van die server volledig tot je beschikking staan. Zowel RAM en CPU 100% zijn beschikbaar en gereserverd voor jouw website.

Voordelen:

  • Volledige controle en aanpassing: Je kunt de server configureren naar jouw specificaties.
  • Verbeterde prestaties en beveiliging: Met de volledige middelen van een server, zijn je website’s uptime en beveiliging geoptimaliseerd.

Nadelen:

  • Kosten: Dedicated hosting is een van de duurste hostingoplossingen.
  • Technische kennis vereist: Het beheren van een eigen server vereist meer technische expertise.

Wat is VPS hosting?

VPS (Virtual Private Server) hosting gebruikt virtualisatietechnologie om één fysieke server in meerdere virtuele servers te verdelen.

Voordelen:

  • Meer controle: Je hebt de mogelijkheid om je serveromgeving in te stellen zoals jij dat wilt. Het heeft het karakter van een dedicated server, maar toch is het een server met gedeelde resources. Dus de flexibiliteit van een dedicatedserver, maar met gedeelde resources zoals bij shared hosting.
  • Schaalbaarheid: Je kunt gemakkelijk meer middelen toevoegen aan je server.

Nadelen:

  • Kosten: VPS is duurder dan shared hosting.
  • Technische kennis vereist: Enige technische expertise is nodig om de omgeving optimaal te beheren en configureren.

Wat is WordPress hosting?

WordPress hosting is een geoptimaliseerde shared hosting speciaal ontworpen voor WordPress, met één-klik-installaties, plugins en andere tools.

Voordelen:

  • Geoptimaliseerd voor WordPress: Servers zijn speciaal getuned om hogere prestaties te leveren voor WordPress-sites.
  • Beheergemak: Updates en onderhoud worden vaak automatisch uitgevoerd.

Nadelen:

  • Kosten: Kan iets duurder zijn dan standaard shared hosting.
  • Beperkingen: Sommige plugins zijn mogelijk niet toegestaan door de hostingprovider.

Elk van deze hostingtypes bedient verschillende behoeften en websitevereisten. Bij het kiezen van jouw hosting moet je rekening houden met je budget, technische kennis, en de specifieke behoeften van jouw website. En niet te vergeten, de groei. Kies een partner en pakket dat ruimte geeft om te groeien.

Wat nou als je website groeit?

Als je website meer bezoekers trekt, neemt het dataverkeer toe en is er meer opslagruimte nodig. Het is daarom belangrijk om vooraf een sterke afweging te maken. Als het waarschijnlijk is dat je website op korte termijn sterk zal groeien en tegen de grenzen van CPU-capaciteit, RAM en opslagruimte zal aanlopen, kies dan meteen het juiste hostingpakket dat ruimte biedt voor deze groei.

Dit voorkomt dat je alles handmatig moet overzetten naar een geschiktere server op een later moment, wat veel uren werk, hulp van externe beheerders en downtime kan betekenen.

De keuze voor een specifiek type hosting hangt af van diverse factoren, zoals het verwachte bezoekersaantal, je budget en technische kennis. Voor kleinere websites is shared hosting vaak voldoende, maar grotere websites met meer verkeer hebben al snel een eigen server nodig.

Waarom is cached hosting de beste optie?

Alle websites die wij bouwen voor onze opdrachtgevers, hosten wij op onze eigen cached servers. Het is de meest geavanceerde, veiligste en snelste manier van webhosten.

Wat is Cached hosting precies

Cached hosting, ook bekend als “platte hosting”, is een krachtige vorm van webhosting die zich richt op snelheid, veiligheid en efficiëntie. In plaats van dynamische pagina’s die in real-time worden geladen en elke keer opnieuw worden opgebouwd wanneer een gebruiker de site bezoekt, genereert en bewaart cached hosting een statische versie van je website’s pagina’s.

Deze statische pagina’s worden vervolgens aan bezoekers getoond, wat een enorme vermindering in laadtijden betekent.

Hoe werkt Cached hosting?

  • Pagina caching: Wanneer een bezoeker voor het eerst een website bezoekt, slaat de cachingtechnologie een kopie op van de getoonde pagina. Bij volgende bezoeken levert de server deze opgeslagen versie, in plaats van de hele pagina opnieuw te laden. Dit vermindert de belasting op de server en versnelt de laadtijden aanzienlijk.
  • Verminderde bestandsgrootte: Cached hosting optimaliseert ook bestanden door ze te verkleinen. Het comprimeert afbeeldingen, CSS, en JavaScript-bestanden, waardoor ze minder ruimte innemen en sneller laden. Dit proces staat bekend als ‘minification’ en het verwijdert onnodige data zonder de functionaliteit te verliezen.
  • Beperking van Achtergrondprocessen: Traditionele webhosting kan talrijke achtergrondprocessen en scripts bevatten die continu lopen, zelfs wanneer ze niet nodig zijn. Cached hosting sluit deze processen af en beperkt ze tot alleen de essentiële, waardoor systeembronnen worden vrijgemaakt en de beveiliging wordt verhoogd doordat potentiële inbraakpunten worden verminderd.

Voordelen van Cached Hosting

  • Snelheid: Door het gebruik van gecachte bestanden, die direct aan de bezoeker kunnen worden geleverd, worden de laadtijden van pagina’s drastisch verlaagd, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.
  • Veiligheid: Door het aantal actieve processen te beperken, wordt het aanvalsoppervlak voor potentiële bedreigingen verkleind, waardoor je website veiliger wordt.
  • Efficiëntie in kosten en middelen: Minder druk op de server betekent ook minder verbruik van middelen, wat resulteert in een efficiënter gebruik van servercapaciteit en potentieel lagere kosten.
  • Betrouwbaarheid: Cached websites zijn minder afhankelijk van databaseverbindingen, wat betekent dat ze minder kwetsbaar zijn voor fouten die kunnen voortkomen uit databaseproblemen.

Hosting van NEXD Media

Bij onze hostingdiensten kiezen wij in 90% van de gevallen voor cached hosting, vanwege de aanzienlijke voordelen. Deze methode zorgt ervoor dat jouw website niet alleen snel en betrouwbaar werkt, maar ook beter bestand is tegen bepaalde online dreigingen.

Door te kiezen voor onze hosting, investeer je in de snelheid, veiligheid en efficiëntie die cruciaal zijn voor het online succes van jouw website.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!