Je moet weleens gehoord hebben van Google Analytics, dat kan niet anders. Het wordt niet alleen veel gebruikt om websites te analyseren, maar er is ook veel om te doen geweest vanwege privacy en het al dan niet voldoen aan wetgeving.
Je vindt hier een korte uitleg wat Google Analytics is, en wat het niet is, waarom je het nodig hebt voor je website en wat eventuele alternatieven zijn.
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een gratis tool van Google waarmee je inzicht krijgt in bezoekersaantallen en het gedrag van bezoekers op een website.
Hoewel de naam lijkt te impliceren dat de tool analyses maakt, levert Google Analytics jou de data, waarmee je zelf de analyses uitvoert.
Verder is het goed om te weten dat de bezoekersaantallen nooit volledig zullen zijn. Omdat je data verwerkt horen bezoekers cookies te accepteren voor Google Analytics.
Niet iedereen accepteert cookies, dus wordt niet iedereen meegeteld in de bezoekersaantallen.
Valkuilen en verkeerde interpretatie
In Google Analytics maak je dus zelf de analyse en als je de data niet goed doorgrondt, is er een risico op verkeerde interpretatie.
Zo gebruikte Google Analytics de ‘bounce rate’, waarbij het bezoek van één webpagina als ‘bounce’ werd gezien.
Een hoge bounce lijkt negatief, maar hoeft dat niet per se te zijn. Niet iedere bezoeker hoeft meerdere pagina’s te bezoeken, zeker niet op puur informatieve websites.
In Google Analytics 4 is dat bouncepercentage verdwenen ten gunste van ‘betrokkenheid’.
Niet per se gratis
Hoewel vrijwel iedereen Google Analytics kent als gratis programma, is dit niet helemaal waar. De ze tool kent namelijk een professionele versie waarvoor flink in de buidel getast moet worden.
Google Analytics 360 kent een starttarief van $ 150.000,- per jaar.
Je krijgt natuurlijk veel meer wanneer je Google Analytics 360 gebruikt, maar het spreekt voor zich dat dit alleen interessant is voor bedrijven waar ten minste een parttimer vrijwel alle werkzame tijd in het verwerken en analyseren van deze en eventuele andere data.
Wat is Google Analytics 4 (GA4)?
Google Analytics 4 is een nieuwe versie van Google Analytics. Deze versie is per 1 juli 2023 nog de enige versie die website-eigenaren kunnen gebruiken.
De vorige versie verdwijnt en wie nog geen gebruik maakt van GA4 heeft dan geen
De betaalde versie van GA4, GA4 360, heeft een starttarief van $ 50.000,- per jaar. Waar je bij Google Analytics 360 niet zomaar tegen extra kosten aanliep, is dit bij GA4 360 wel het geval.
Er zijn strikte(re) limieten, waar een lager (start)tarief tegenover staat.
Waarom je Google Analytics of GA4 nodig hebt
Zoals je vast al hebt begrepen, krijg je waardevolle inzichten in je bezoekersaantallen en het bezoekersgedrag in Google Analytics.
Je gebruikt dit om je website verder te verbeteren, vooral voor je bezoekers en uiteindelijk voor je vindbaarheid in de zoekmachines. Wat goed is voor je bezoekers, is namelijk ook goed voor de zoekmachines.
Je hebt Google Analytics dus nodig om je website te verbeteren en zo meer bezoekers naar je website te krijgen. En om die bezoekers zo goed te helpen dat ze converteren; klant worden.
Je ziet onder andere:
- Hoe bezoekers op je website komen; via zoekmachines of sociale media, direct, …
- Vanaf welke apparaten je website bezocht wordt;
- Hoeveel pagina’s er gemiddeld bezocht worden;
- Welke pagina’s (het meest) bezocht worden;
- Hoe lang bezoekers op je pagina’s blijven.
Met deze data, en meer, kan je kijken wat er verbeterd kan worden om meer bezoekers te krijgen, bezoekers langer vast te houden, et cetera. Een schat aan informatie dus om meer resultaat te bereiken met je website.
Alternatieven voor Google Analytics
Omdat er veel te doen is over de opslag van data buiten de EU is er regelmatig sprake geweest van een mogelijk verbod op Google Analytics in de EU, en daarmee in Nederland.
Hierom, en omdat bedrijven op zoek zijn gegaan naar meer privacyvriendelijke alternatieven, is er een groeimarkt voor alternatieve tools.
Vaak betaald, wel betaalbaar
Alternatieven voor Google Analytics zijn vaak betaalde tools, die wel betaalbaarder zijn dan GA4 360. Een aantal van deze alternatieven zijn:
- Matomo: gratis en betaald;
- Plausible: betaald
- Fathom: betaald
- Piwik Pro: gratis en betaald
- Clicky: gratis en betaald
Gratis alternatieven zijn daarbij alleen gratis wanneer je zelf de data host. Dit betekent dus dat je zelf een server moet hebben om die data op te hosten, en dat je een flinke verantwoordelijkheid hebt om die data te beveiligen.
De kosten voor een abonnement op een van de andere tools wegen vaak niet op tegen de kosten die je maakt voor je eigen dataopslag en de beveiliging die daarbij komt kijken. Zo begint Fathom Analytics bij $ 14 per maand en Plausible bij $ 9 (peildatum 2023).
Meer dan analytics
Sommige van de alternatieven zijn meer dan analytics-tools, in ieder geval meer dan wat Google Analytics te bieden heeft. Bij een aantal tools kun je ook heatmaps en zelfs video-opnamen van het bezoekersgedrag krijgen.
Sommige van deze tools zijn primair bedoeld voor die heatmaps en zijn daarnaast ook analytics-tools (geworden).
Je hoeft het niet (allemaal) zelf te regelen
Er is nog veel meer te vertellen over Google Analytics en de alternatieven. Je hoeft hier niet alles zelf van te weten en het ook niet allemaal zelf te regelen.
Als je een website laat maken door een professionele websitebouwer zal deze je vragen naar jouw wensen en Google Analytics of een tool naar jouw wens voor je koppelen. Gebeurt dit niet of wil je zeker weten dat dit gebeurt, vraag het je websitebouwer dan.