Wat is e-mailmarketing en hoe effectief is het?

E-mailmarketing is een vorm van online marketing waarbij een e-mail, ook wel follow-up of nieuwsbrief genoemd, verzendt naar een groep mensen die belangstelling hebben voor een bepaald product of onderwerp.

De e-mail kan informatie bevatten over deze producten of diensten, maar het is ook gebruikelijk om aanbiedingen te sturen. Net als een blog, moet een nieuwsbrief de lezer boeien, onderwijzen, overtuigen of aanzetten tot actie.

De ontvanger wordt iedere keer wanneer hij(zij) een nieuwsbrief of email ontvangt, weer even herinnert aan jouw organisatie, product of dienst.

Hoe langer iemand op je mailinglijst blijft staan, hoe vaker hij je naam ziet langskomen. De kracht zit hem in de herhaling. Net zoals bij reclame.

Hierdoor is e-mailmarketing is een krachtig middel om contact te maken met bestaande klanten en potentiële klanten, en om de verkoop te verhogen.

Wat is het voordeel van e-mailmarketing?

Het grootste voordeel van e-mailmarketing is dat het een kosteneffectieve manier is om klanten te bereiken. Het is een relatief goedkope manier om een groot publiek te bereiken.

Je bereikt met e-mailmarketing een grote doelgroep met relatief weinig inspanningen.

E-mailmarketing is een extra marketingkanaal om een je doelgroep aan te bedrijf te binden, en een persoonlijke relatie op te bouwen.

Niet alleen met klanten, maar ook niet-klanten. Met e-mailmarketing wordt het eenvoudiger om de doelgroep te converteren naar klant.

Hoeveel bedrijven maken gebruik van e-mailmarketing?

Volgens onderzoek van 2019 maakten 59% van de Nederlandse bedrijven gebruik van e-mailmarketing. E-mailmarketing wordt steeds vaker gebruikt, aangezien het een effectieve manier is om een doelgroep te bereiken en de verkoop te verhogen.

Niet alleen in omdat het effectief is in de zin van dat het weinig moeite kost. Het gaat immers op de automatische piloot. Het is vooral kostenefficiënt.

Je schrijft de nieuwsbrieven en content eenmalig vooraf, en het wordt op de door jou voorgeprogrammeerde momenten en tijden, verzonden naar de mailbox van je doelgroep of klant.

De beste dag van de week om een nieuwsbrief te versturen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de beste dag bestaat niet. Er zijn echter wel lijnen te ontdekken als we alle cijfers op een hoop gooien.

In Nederland is de beste dag om een nieuwsbrief te versturen op dinsdag. In de VS is de beste dag om een nieuwsbrief te versturen op donderdag.

Op deze dagen hebben gebruikers meer tijd om de nieuwsbrief te lezen en er op te reageren. Geen idee waarom, maar het is zo. Althans, volgens de laatste peilingen.

Het beste tijdstip om nieuwsbrieven te versturen

Ook als we het over het beste tijdstip hebben om nieuwsbrieven te versturen, is er geen simpel antwoord te geven.

In Nederland is het meest geschikte tijdstip om nieuwsbrieven te versturen tussen 09:00 en 12:00 uur.

In de VS is het meest geschikte tijdstip om nieuwsbrieven te versturen tussen 14:00 en 17:00 uur. Op deze uren zijn de meeste mensen online en is er de meeste engagement.

Dus de meeste nieuwsbrief open, clicks op links in de nieuwsbrieven, of reacties. Misschien moet ik clicks en opens even toelichten.

Wat betekent open ratio bij e-mailmarketing?

Open ratio is een maatstaf voor e-mailmarketing die aangeeft hoe vaak een e-mail is geopend. Het percentage wordt berekend door het aantal geopende e-mails te vermenigvuldigen met 100, gedeeld door het totaal aantal verzonden e-mails.

Hoe hoger de open ratio, hoe effectiever de e-mailmarketing campagne.

Wat betekent click ratio bij e-mailmarketing?

Click ratio is een maatstaf voor e-mailmarketing die aangeeft hoe vaak er op een link in een e-mail geklikt is. Het percentage wordt berekend door het aantal geklikte links te vermenigvuldigen met 100, gedeeld door het totaal aantal verzonden e-mails.

Wat is de gemiddelde open ratio bij e-mailmarketing?

De open ratio verschilt per branche. Daarom is er geen specifiek getal te noemen. De gemiddelde open ratio bij e-mailmarketing is ongeveer 20-30%.

De open ratio is afhankelijk van vele factoren, zoals de inhoud van de e-mail, de onderwerpregel, de tijd van verzending en de doelgroep. Een goede open ratio kan bereikt worden door de juiste technieken toe te passen.

Wat is de gemiddelde click ratio bij e-mailmarketing?

De gemiddelde click ratio bij e-mailmarketing is ongeveer 2-5%. De click ratio kan verhoogd worden door meer aandacht te besteden aan de inhoud van de e-mail, de onderwerpregel, de tijd van verzending en de doelgroep.

Door de juiste technieken te gebruiken kan de click ratio verhoogd worden. De click ratio verschilt net als de open ratio, per branche. Getallen verschillen dus nogal.

Automatiseren van je nieuwsbrieven

Zoals ik al zei, zit de efficientie bij e-mailmarketing vooral in het feit dat je het verzenden van nieuwsbrieven kunt automatiseren.

Om dit goed te kunnen regelen, inplannen en inzage te krijgen in alle statistieken zoals de eerder genoemde open ratio’s en click ratio, heb je een tool nodig om dit mogelijk te maken.

8 voorbeelden van tools om geautomatiseerde nieuwsbrieven te versturen:

Hoe hoog is de effectiviteit?

De effectiviteit van e-mailmarketing verschilt per branche. Hieronder hebben we een overzicht gegeven met daarin de gemiddelde open ratio’s en click ratio’s per branche.

Industrie Open ratio (%) Click ratio (%)
Bouw 12 2.4
Financiële diensten 16 2.7
Voedsel en drank 16 4.1
Gezondheid en fitness 17 2.3
Industriële goederen 17 2.1
Lifestyle 17 2.2
Media en entertainment 19 2.7
Retail 18 2.8
Software en technologie 17 2.7
Reizen en transport 18 3.4

Enkele redenen waarom je vandaag nog zou moeten investeren in e-mailmarketing

  • Het is een van de meest effectieve manieren om met je klanten te communiceren.
  • Het is een kosteneffectieve manier om potentiele klanten te bereiken.
  • Je kunt op grote schaal, gerichte berichten sturen naar specifieke doelgroepen.
  • Je kunt eenvoudig meten welke e-mails het meest effectief zijn.
  • Je kunt automatische e-mailcampagnes opzetten om je klanten te informeren en te betrekken bij je organisatie.

Wordt het tijd om ook voor jouw organisatie een e-mailmarketing funnel op te zetten?

Neem vandaag nog contact met ons op en laat niet langer omzet liggen.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!