Je nieuwe website (succesvol) lanceren: hoe pak je dat aan?

In dit digitale tijdperk staat de livegang van een nieuwe website gelijk aan het openen van een nieuw bedrijfspand. Het lanceren van je zakelijke website is dan ook niet iets dat je ongemerkt voorbij wilt laten gaan. Deze mijlpaal vergt een zorgvuldige voorbereiding en promotie om de lancering van de nieuwe website tot een succes te maken.

Ten eerste wil je jouw zakenrelaties natuurlijk ‘gewoon’ informeren over je nieuwe website. Het zou immers vreemd zijn als bezoekers opeens binnenkomen in een voor hen onbekende webomgeving, die niet alleen nieuw oogt, maar ook anders functioneert. 

Ten tweede is een nieuwe website een uitgelezen mogelijkheid om je bedrijf in de spotlight te zetten en je aanbod te promoten. Bij bestaande en nieuwe klanten.

De succesvolle lancering van een website valt of staat bij een goede planning. Stel, je kondigt met veel tamtam aan dat je website op een zekere datum live gaat. Dan wil je niet dat je website op het moment suprême onbereikbaar is en bezoekers de tekst ‘under construction’ of ‘coming soon’ krijgen voorgeschoteld. Of bijna net zo genant: dat je website niet naar behoren werkt.

Testen van je website

Als het goed is, is je website vóór de livegang grondig getest.

 • Werken alle knoppen, links en formulieren? 
 • Is je website compatibel met de populairste browsers en (mobiele) besturingssystemen? 
 • Laden alle pagina’s snel genoeg?
 • Is je website geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO)?
 • Is de beveiliging van je website op orde?

Een succesvolle website lanceren vereist ook een sterke focus op de gebruiksvriendelijkheid en de technische prestaties.

Goede hosting

Natuurlijk, als je jouw nieuwe website hebt laten maken, moet je webdesigner/-bouwer ervoor zorgen dat deze onberispelijk functioneert. Maar naast de partij die je website heeft ontworpen en gebouwd, ligt dat ook deels aan je hostingprovider. 

Als je website door problemen bij je webhost niet bereikbaar is op het moment van de lancering, sta je mooi te kijken. Nog pijnlijker wordt het als je je nieuwe site lanceert tijdens een live-event. Daarom kunnen we het belang van een betrouwbare, goede hostingprovider niet genoeg onderstrepen.

Zo wordt de technische basis gelegd voor een probleemloze lancering van de nieuwe website, waarbij uptime en snelheid essentieel zijn.

Je nieuwe website promoten

Goed. Je website is uitvoerig getest en je hebt gekozen voor een betrouwbare hostingprovider. Niets staat de livegang meer in de weg. Nu kun je met een gerust hart de lancering van je site gaan promoten.

Dat promoten doe je natuurlijk allereerst via je eigen socialmediakanalen, zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. Bijvoorbeeld door in de aanloopfase elke week een tipje van de sluier op te lichten in een post, wat zorgt voor engagement binnen je netwerk. Je connecties, met name je (samenwerkings)partners, zullen niet te beroerd zijn om op deze posts te reageren of ze te delen.

Naast een socialmediacampagne kun je ook een e-mailcampagne op poten zetten en abonnees op je nieuwsbrief informeren over wat ze van je nieuwe website mogen verwachten.

Een van de eenvoudigste en voordeligste manieren om je nieuwe website onder de aandacht te brengen, is een persbericht (laten) schrijven en versturen naar relevante media. Dat kunnen lokale of regionale media zijn, maar ook de vakpers.

Een strategisch uitgerolde promotiecampagne is belangrijk voor de succesvolle lancering van de nieuwe website, waarbij elke communicatiekans optimaal wordt benut.

Na de strategische promotie en het website lanceren, is het belangrijk om de engagement en feedback van gebruikers nauwlettend te volgen.

De lancering van je nieuwe website

Net als een nieuw bedrijfspand om een feestelijke opening vraagt, kun je de lancering van je nieuwe website ook luister bijzetten met een feest(je). Je kunt de livegang van je website natuurlijk ook handig laten samenvallen met een ander bedrijfsfeest, zoals een jubileumfeest of je nieuwjaarsborrel.

Des te meer reden voor een feestje heb je als de lancering van je website ook de introductie van een nieuwe coporate huisstijl markeert. Je website is natuurlijk de belangrijkste drager van visuele elementen als een nieuw logo, kleurenpalet enzovoorts.

Na de lancering van je website

Na de lancering van je nieuwe website heb je geen tijd om op je lauweren te rusten. Althans niet lang. Het is nu zaak de prestaties van je website te monitoren en optimalisaties door te voeren. 

Denk daarbij aan:

 • Het verbeteren van je vindbaarheid in zoekmachines (SEO).
 • Het creëren van hoogwaardige content, zoals kwalitatieve blogposts, testimonials en case studies.
 • Mogelijk (kleine) verbeteringen in het websitedesign en/of de navigatiestructuur. 

Hoe goed je van tevoren ook hebt nagedacht over deze zaken: je website is nooit af. Er kunnen altijd dingen worden verbeterd in het ontwerp van je website, de functionaliteit of de content. 

Tools als Google Analytics geven je een goed beeld welke pagina’s op je website het goed doen en welke voor verbetering vatbaar zijn.

Uiteindelijk is er één graadmeter om het succes van je nieuwe site aan af te meten: levert deze je nieuwe klanten en meer omzet op? Een halfjaar na de lancering is een mooi eerste ijkpunt om deze meetlat erbij te pakken.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!