Wanneer nieuwsbrief versturen?: geen eenduidige oplossing

Er wordt veel gezocht op de zoekterm ‘wanneer nieuwsbrief versturen?’ Het zou mooi zijn als er een pasklaar antwoord zou zijn op deze vraag. Want dat zou e- mailmarketing een stuk eenvoudiger en effectiever maken.

Ik moet je helaas uit de droom helpen.

Er bestaat namelijk geen specifieke dag of specifiek tijdstip waarop nieuwsbrieven het meest gelezen worden. Het versturen van nieuwsbrieven is op zich niet moeilijk. Maar het is een heel andere uitdaging om ervoor te zorgen dat abonnees je e-mails ook daadwerkelijk lezen.

Waarom je wilt weten wanneer nieuwsbrieven worden geopend

Als je nieuwsbrieven schrijft, wil je natuurlijk dat ze worden gelezen. Je hebt immers wat te vertellen. Of te onderwijzen.

Het is zaak dat ontvangers zo veel mogelijk nieuwsbrieven openen en lezen. O ja, vergeet niet dat er ook nog moet worden geklikt op de link in de nieuwsbrief.

Wanneer nieuwsbrief versturen?

De beste tijd om een nieuwsbrief te versturen, hangt af van: 

  • het soort nieuwsbrief
  • de doelgroep 
  • het doel van de nieuwsbrief

Om te beginnen is het cruciaal om je abonnee niet langer te zien als slechts een e-mailadres.

Hoe moeilijk het soms ook lijkt in deze digitale wereld, zie de abonnee als mens. Mensen met mogelijk een baan en schoolgaande kinderen. Dat betekent dat tijd voor hen op bepaalde momenten schaars is. Probeer je te verplaatsen in de persoon achter het e-mailadres.

Verstuur je de nieuwsbrief om 7.00 uur in de ochtend? Mogelijk gaat dan net de wekker. Heeft iemand dan zin om jouw tips te lezen?

Stuur je een nieuwsbrief om 8.10 uur? Misschien zit-ie dan net in de auto om de kinderen naar school te brengen. Sommigen zeggen dat timing alles is, terwijl anderen geloven dat zolang de content goed is, het niet uitmaakt wanneer je een nieuwsbrief verstuurt. Dus, hoe zit het nu?

Personalisatie: sleutel tot meer betrokkenheid

Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij e-mailmarketing, is personalisatie. Het is niet genoeg om je abonnees te zien als een lijst van e-mailadressen. Het zijn individuen met unieke interesses en uniek gedrag. Daarom kan het personaliseren van je communicatie de effectiviteit van je nieuwsbrieven aanzienlijk verbeteren.

Segmentatie van de mailinglijst: Begin met het segmenteren van je abonneelijst op basis van relevante criteria, zoals demografische gegevens, eerdere aankoopgeschiedenis, of hoe zij zich hebben ingeschreven.

Een klant die een bepaald product heeft gekocht bijvoorbeeld, is wellicht geïnteresseerd in accessoires of aanvullende producten. Segmentatie zorgt ervoor dat je gerichte en relevante inhoud naar verschillende delen van je mailinglijst stuurt, wat de kans op betrokkenheid verhoogt.

Gepersonaliseerde content: Gebruik de informatie die je hebt van je abonnees om inhoud te personaliseren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het opnemen van de naam van de ontvanger in de aanhef, wat een gevoel van persoonlijke aandacht creëert.

Voor meer geavanceerde personalisatie, overweeg om de inhoud aan te passen op basis van de voorkeuren of het browsegedrag van de gebruiker. Als je bijvoorbeeld weet dat een segment van je lijst interesse heeft getoond in een bepaald type product, kun je een nieuwsbrief maken die specifiek over dat onderwerp gaat.

Testen en aanpassen: Personalisatie is geen eenmalig iets. Het vraagt om voortdurende inspanning en aanpassing. Voer A/B-tests uit op je gepersonaliseerde e-mails om te kijken wat werkt en wat niet. Dit kan betrekking hebben op verschillende onderwerpregels, tekstinhoud, afbeeldingen of call-to-action-knoppen. Door te analyseren wat de beste reactie oplevert, kun je voortdurend verfijnen hoe je met je abonnees communiceert.

Door de tijd te nemen om je e-mails te personaliseren en je communicatie af te stemmen op de behoeften van je abonnees, bouw je aan sterkere relaties en verbeter je de algehele effectiviteit van je e-mailmarketing.

Het onderzoek is duidelijk: timing is wel degelijk van belang bij e-mailmarketing. Volgens een rapport van “E-mail Marketing Agency” uit 2021 kan het verzenden van e-mails op het juiste tijdstip de open-rates met wel 20% verhogen. Dit onderzoek analyseerde meer dan twee miljoen e-mails verzonden door bedrijven in diverse sectoren, wat de impact van timing op het succes van e-mailcampagnes onderstreept.

Op welke dag?

Het is duidelijk dat timing alles is als het gaat om het versturen van nieuwsbrieven. De vraag wordt dan: wat is het beste moment om deze nieuwsbrieven te versturen? Op welke dag?

Uit onderzoek blijkt dat de beste tijd om nieuwsbrieven te versturen donderdag 10.00 uur is. De reden is dat veel mensen dan in de buurt van hun computer zijn en ook eerder wat vrije tijd hebben. Pauzes op kantoor bijvoorbeeld.

Bovendien zijn donderdagen doorgaans minder drukke dagen, zodat mensen waarschijnlijk meer tijd hebben om een nieuwsbrief te lezen.

Hoewel donderdag om 10.00 uur de beste tijd kan zijn om nieuwsbrieven te versturen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit mogelijk niet het tijdstip is dat mensen je e-mail ook daadwerkelijk lezen en klikken.

Er is namelijk een verschil tussen openen en klikken.

Open-rates & click-rates

Hoewel donderdag de populairste dag is om nieuwsbrieven te versturen, is dat niet de dag met de hoogste open-rate. Dus het aantal personen dat de e-mail daadwerkelijk opent en leest.

B2C-nieuwsbrieven hebben op dinsdag de hoogste open-rate (36%) en B2B-nieuwsbrieven op zondag (35%).

Je nieuwsbrief zit dan dus enkele dagen in de mailbox voordat deze wordt gelezen. Dit laat zien hoe cruciaal de onderwerpregel en eerste alinea zijn.

Wanneer wordt mijn nieuwsbrief het meest geklikt?

Uiteindelijk wil je dat je nieuwsbrief niet alleen geopend wordt, maar dat de nieuwsbriefabonnee ook op de link in je nieuwsbrief klikt. Voor de B2B is vrijdag juist de dag met het allerhoogste aantal clicks op links in nieuwsbrieven. (4,65%). Doe je voordeel met deze informatie. 

Op welk moment van de dag?

De beste tijd om nieuwsbrieven te versturen, is wanneer je abonnees het meest waarschijnlijk bezig zijn en de tijd hebben om je nieuwsbrieven te lezen. Voor de meeste mensen is dat vroeg in de ochtend of tijdens hun lunchpauze op een doordeweekse dag. Zo is de kans groter dat ze je nieuwsbrief meteen zien en lezen. Bovendien heb je meer kans op feedback of vragen van lezers tijdens een werkdag.

Maar dé beste tijd om een nieuwsbrief te versturen, is afhankelijk van je publiek. Als je niet zeker weet wanneer je abonnees het meest actief zijn, probeer dan je nieuwsbrief op een paar verschillende tijdstippen te versturen en kijk welke de meeste betrokkenheid oplevert.

Timing is alles als het gaat om nieuwsbrieven

De beste tijd om een nieuwsbrief te versturen kan kortom variëren, afhankelijk van wat je doelen zijn en wie je publiek is. Maar timing is alles als het gaat om nieuwsbrieven, dus het is belangrijk om een tijdstip te kiezen dat je kansen op succes maximaliseert.

Als je je bijvoorbeeld richt op een zakelijk publiek, kun je het beste een nieuwsbrief versturen tijdens de werkweek. En als je consumenten probeert te bereiken, is het weekend meestal de beste tijd.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!