Zakelijk bloggen: waarom ook jouw bedrijf daarvan profiteert

Bloggen heeft een lange en rijke historie die bijna even oud is als het internet zelf. Al sinds de begindagen van het internet uiten mensen hun persoonlijke gedachten en ervaringen op een weblog, of afgekort ‘blog’.

Zo’n 20 jaar geleden ontdekten bedrijven de kracht van bloggen en nu is zakelijk bloggen niet meer weg te denken uit je contentmarketingstrategie.

Bloggen: hoe het begon

Eind jaren 90, begin jaren 00 schoten bloggingdiensten als paddenstoelen uit de grond. Op platforms als Blogger en WordPress konden gebruikers gemakkelijk hun eigen blogartikelen maken en publiceren.

Met de komst van socialmedia als Facebook en Twitter dreigden deze platforms even te verdwijnen, maar tegenwoordig vullen ze elkaar eerder aan dan dat ze elkaar beconcurreren. Bloggen heeft, ondanks de recente opmars van video en vlogging, de tand des tijds goed doorstaan en tegenwoordig zijn er miljoenen persoonlijke én zakelijke blogs, over een keur aan onderwerpen.

Zakelijk bloggen: korte historie

Rond de eeuwwisseling begonnen ook bedrijven kansen te zien in een blog als platform voor hun marketing en communicatie. De eerste zakelijke blogs werden vaak gebruikt voor het publiceren van marktontwikkelingen en -analyses, bedrijfsnieuws en persberichten, en andere inzichten over onderwerpen verwant aan het bedrijf.

Naarmate het zakelijk bloggen evolueerde en social media hun intrede deden, begonnen bedrijven hun blogs te gebruiken als een platform voor klantinteractie en manier om een merkidentiteit te vormen, ofwel het creëren van brand awareness (merkbewustzijn).

Bloggen binnen digitale marketing

Nu is zakelijk bloggen voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van hun digitale marketingstrategie. Bloggen kan bedrijven helpen om klanten aan te trekken en te behouden, leads te genereren en zichzelf neer te zetten als vooraanstaand expert (thought leadership) binnen hun vakgebied.

Waar bloggen vroeger een parttime taak was van één marketing- of communicatiemedewerker binnen een bedrijf, hebben grotere bedrijven tegenwoordig een compleet team dat zich uitsluitend bezighoudt met het managen en updaten van het bedrijfsblog.

Zakelijk bloggen: de voordelen

Bloggen valt tegenwoordig onder de paraplu van contentmarketing. Net als het publiceren van video’s, podcasts, infographics en socialmediaberichten, is het regelmatig posten van blogartikelen een uitstekende manier om je doelgroep continu te voorzien van waardevolle, relevante en informatieve content.

Daardoor bouw je als bedrijf een goede reputatie op en positioneer je jezelf als een betrouwbaar en geloofwaardig partner, wat indirect ten goede komt aan je verkopen.

In het kort helpt bloggen je als bedrijf bij het bereiken van de volgende doelen.

 • Je positioneert jezelf als expert
  Door regelmatig kwalitatieve blogposts te publiceren die inspelen op de behoeften en belangen van je doelgroep, positioneer je je bedrijf en merk als een betrouwbare informatiebron en expert binnen jouw vakgebied (thought leadership). Als mensen op zoek zijn naar een antwoord op hun vraag of oplossing voor hun probleem, komen ze automatisch bij jou terecht.
 • Je komt hoger in Google
  Zoekmachines als Google hechten veel waarde aan nieuwe, relevante content op je website. Het regelmatig posten van nieuwe blogartikelen op je website kan helpen om de vindbaarheid van je website te verbeteren, doordat deze hoger scoort in zoekmachines.
 • Leadgeneratie
  Bloggen kan je helpen bij het genereren van leads. Maar alleen als je een call to action (CTA) opneemt in je blogpost. Zonder je lezer aan te manen actie te ondernemen, loop je het risico dat hij je bedankt voor je waardevolle informatie en alsnog bij je concurrent koopt. Het is daarom belangrijk dat je een lezer aanmoedigt om meer informatie aan te vragen of zich in te schrijven voor een nieuwsbrief.
 • Community building
  Bloggen biedt je een kans om een gemeenschap rondom je bedrijf en merk op te bouwen, bijvoorbeeld door het delen van je blogposts op social media. Op die manier kom je in gesprek met je doelgroep én komen de echte fans van je merk in gesprek met elkaar.

Blogartikel schrijven: 7 tips

Bloggen is zoals gezegd onderdeel van contentmarketing, wat weer onder het overkoepelende begrip ‘digitale marketing’ of ‘online marketing’ valt. Ervan uitgaande dat je een goede contentstrategie hebt: aan welke voorwaarden moet een goede zakelijke blogpost dan voldoen?

 1. Relevante onderwerpen dat je doelgroep aanspreekt
  Als je een blogartikel schrijft, zorg er dan voor dat jouw doelgroep belang heeft bij het onderwerp. Geef in je artikel antwoord op een relevante vraag of los een daadwerkelijk probleem op.
 2. Doe zorgvuldig onderzoek
  Zorg ervoor dat je het probleem van je doelgroep écht begrijpt en dat je hun vraag echt doorgrondt.
 3. Zorg voor een pakkende titel
  De titel van je blogartikel moet de aandacht van je lezer grijpen en tegelijkertijd een goede weergave zijn van de inhoud van je artikel.
 4. Werk met tussenkopjes
  Creëer structuur met tussenkopjes en verbeter de leesbaarheid van je artikel.
 5. Gebruik opsommingen
  Net als tussenkopjes vergroten ook bullet points de leesbaarheid van je artikel.
 6. Geef voorbeelden
  Geef voorbeelden en gebruik anekdotes om je verhaal herkenbaar en aansprekend te maken voor je lezers.
 7. Sluit af met een call to action
  Spoor je lezer op het einde van je artikel aan om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld het aanvragen van meer informatie of abonneren op je nieuwsbrief.

Zo. Nu weet je hoe belangrijk een zakelijk blog is voor je bedrijf en hoe je een goed blogartikel schrijft.

Heb je zelf geen tijd of zin om je blogartikelen te schrijven? Wij doen het graag voor je. Vanuit je bestaande of door ons te formuleren contentstrategie en customerjourney.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

 • meer en betere klanten krijgt
 • zelf geen omkijken hebt naar je website
 • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
 • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
 • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!