De 7 principes van Cialdini en hun toepassing in online marketing

In de wereld van marketing en vooral copywriting zijn de 7 principes van Cialdini van haast onschatbare waarde. Dr. Robert Cialdini, een bekende psycholoog en auteur, zette deze principes uiteen in zijn bestseller Influence: The Psychology of Persuasion. 

Deze principes bieden inzicht in de psychologische mechanismen achter overtuiging en hoe je deze kunt toepassen in verschillende situaties, zoals in (online) marketing. Hieronder bespreken we elk van de zeven principes en kijken we hoe je ze kunt gebruiken op je website en social media. We hopen dat je er iets aan hebt!

Wederkerigheid

Het principe van wederkerigheid stelt dat mensen eerder geneigd zijn om iets terug te doen voor iemand die iets voor hen heeft betekent. Dit kan variëren van een cadeautje tot een kleine geste. In online marketing kun je dit principe gebruiken door gratis content aan te bieden in ruil voor het e-mailadres van de bezoeker. Bijvoorbeeld door een pop-up te tonen met een aanbod voor een gratis e-book, een gratis proefperiode op een service of een kortingscode, in ruil voor een abonnement op je nieuwsbrief.

Consistentie

Mensen hebben de neiging om in lijn met hun eerdere uitingen en gedragingen. Als iemand eenmaal een bepaald standpunt heeft ingenomen, zal diegene vaak handelen overeenkomstig dat standpunt. Op je website kun je dit principe gebruiken door bezoekers te vragen om iets kleins te doen, zoals je bedrijf volgen op sociale media of een artikel van je te delen. Zo creëer je commitment, waardoor iemand later eerder geneigd zal zijn een aankoop te doen.

Sociale bewijskracht

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Ook de mens is in principe een kuddedier. Ze hebben de neiging om anderen te volgen als ze twijfelen over wat ze zelf moeten doen. Dit fenomeen staat bekend als sociale bewijskracht, of social proof. Testimonials, reviews en likes op social media zijn stuk voor stuk voorbeelden van social proof, die je kunt benutten om geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen. Dus geef getuigenissen, reviews en beoordelingen van klanten duidelijk weer op je website. Heb je een webshop of e-store? Laat dan zien hoe vaak een product verkocht is of hoe vaak een app is gedownload.

Sympathie

Mensen worden eerder beïnvloed door mensen die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen. Op je website kun je sympathie opwekken door een vriendelijke en persoonlijke toon te hanteren in je communicatie, door gebruik te maken van menselijke gezichten in afbeeldingen en door het delen van verhalen die een emotionele band creëren met bezoekers.

Autoriteit

Mensen gehoorzamen vaak aan mensen die als autoriteit worden beschouwd. Dit kan variëren van experts op een bepaald gebied tot personen met een bepaalde titel of status. Een website kan autoriteit opbouwen door het delen van de expertise van het bedrijf. Bijvoorbeeld via blogposts of video’s en door het tonen van certificaten of lidmaatschappen van brancheorganisaties.

Schaarste

Mensen waarderen items of kansen eerder als ze schaars zijn of als ze dreigen te verdwijnen. Het principe van schaarste verhoogt de perceptie van waarde en creëert een gevoel van urgentie. Op je website kun je schaarste creëren met beperkte aanbiedingen of tijdelijke kortingen, door te wijzen op een beperkte voorraad van een product of door countdown-timers te gebruiken voor aanbiedingen.

Eenheid

Mensen worden beïnvloed door boodschappen die overeenkomen met hun bestaande overtuigingen, waarden en zelfbeelden. Het principe van eenheid houdt in dat berichten worden aangepast aan de doelgroep, zodat ze passen bij hun persoonlijke overtuigingen. Op je website kun je eenheid bereiken door marketingboodschappen en content af te stemmen op de interesses, behoeften en waarden van je doelgroep. Bijvoorbeeld met gepersonaliseerde aanbiedingen, aanbevelingen op basis van eerdere aankopen en het tonen van relevante inhoud op basis van het gedrag van de bezoeker.

Door de 7 Principes van Cialdini toe te passen op je website, kun je op een effectieve manier overtuigende en invloedrijke marketingstrategieën ontwikkelen die vertrouwen opbouwen, je conversie verhogen en de overall gebruikerservaring (UX) verbeteren.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!