Het EEAT-principe van Google

In het voortdurend veranderende landschap van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste richtlijnen en principes die zoekmachines zoals Google gebruiken om websites te rangschikken. 

Een van de meest vooraanstaande concepten binnen SEO is EEAT, wat staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness en Trustworthiness. Dit principe, vooral gebruikt door Google, heeft een grote invloed gehad op de manier waarop websites worden beoordeeld en gerangschikt in de zoekresultaten. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat EEAT precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor online succes.

Expertise

Het eerste aspect van EEAT is expertise. Dit houdt in dat je op je website waardevolle content moet aanbieden die geschreven is door mensen of organisaties met vergaande kennis van en ervaring op het gebied het betreffende onderwerp. In relatie tot het algoritme van Google, betekent dit dat content van hoge kwaliteit moet zijn en moet worden geschreven door experts die zichzelf hebben bewezen binnen hun vakgebied.

Als je met je website hoog wilt scoren in de organische zoekresultaten van Google, is het van doorslaggevend belang om content te maken die niet alleen relevant is, maar die ook blijk geeft van deskundigheid en nieuwe inzichten presenteert. Dit kan variëren van diepgaande analyses en opiniestukken tot wetenschappelijke artikelen en whitepapers.

Experience

Niet lang geleden is de ‘E’ van experience toegevoegd aan het EEAT-principe. Dit benadrukt het belang van een positieve gebruikerservaring (UX) bij het beoordelen van websites. Een goede gebruikerservaring wordt beïnvloed door factoren zoals laadsnelheid, responsiviteit (of mobielvriendelijkheid) en gebruiksgemak.

Door te zorgen voor een prettige gebruikerservaring op je website, kun je niet alleen het vertrouwen van bezoekers vergroten, maar geef je ook een positief signaal af aan zoekmachines, wat kan zorgen voor een hogere ranking in de organische zoekresultaten.

Authoritativeness

Authoritativeness of autoriteit is het derde belangrijke criterium voor zoekmachines. Je moet worden gezien als een autoriteit binnen je vakgebied. Dit komt ten goede aan je geloofwaardigheid en helpt je bij het winnen van het vertrouwen van zowel je doelgroep als zoekmachines. 

Het opbouwen van autoriteit vraagt om consistente en hoogwaardige content. Autoriteit bouw je ook op als je website door derden wordt gezien als waardevolle informatiebron. Dit kun je onder andere bereiken door middel van backlinks van andere, betrouwbare websites en positieve klantbeoordelingen en -recensies.

Trustworthiness

Het derde aspect van EAT is trustworthiness, wat slaat op het vertrouwen dat bezoekers en zoekmachines hebben in de integriteit en betrouwbaarheid van je website. Trustworthiness omvat verschillende elementen, waaronder transparantie over geraadpleegde bronnen, de nauwkeurigheid van informatie en een overall betrouwbare online reputatie.

Om het vertrouwen van gebruikers te winnen, moet je in je blogartikelen duidelijk een auteur vermelden en verwijzen naar eventuele bronnen die je hebt geraadpleegd. Daarnaast is het essentieel om de feitelijke juistheid te waarborgen en misleidende of onjuiste informatie te vermijden. Door een betrouwbare reputatie op te bouwen, kun je het vertrouwen van zowel bezoekers als zoekmachines winnen.

Tot slot

Het EEAT-principe van Google vormt Google’s kader voor het rangschikken van websites in de organische zoekresultaten. Het is cruciaal om het belang van EEAT te begrijpen en dit principe te integreren in je contentstrategie en bij het ontwikkelen van je website. 

Door te investeren in hoogwaardige content, te zorgen voor een positieve gebruikerservaring, autoriteit op te bouwen en het vertrouwen van je doelgroep te winnen, kun je jouw positie in de organische zoekresultaten van Google verbeteren, wat uiteindelijk zal zorgen voor meer verkeer naar je website. 

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!