Wat kost een WordPress website laten maken?

De eerste vraag die vrijwel altijd gesteld wordt als iemand een nieuwe website wil laten maken, is: “Wat kost het?”. En daar is geen standaard antwoord op. De prijs van een professionele WordPress website kan enorm variëren. De kosten voor het laten maken van een website hangen af van een hoeveelheid aan factoren.

Denk hierbij aan het ontwerp, en aan de functionaliteiten die je in de website wilt. Ook de omvang en daarmee complexiteit van de website speelt een rol in de kosten. We nemen je graag mee in de opbouw van de prijs van een WordPress website, zodat je inzicht krijgt in waar die zoal uit bestaat.

Wat is WordPress?

WordPress begon ooit als blogplatform, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardig contentmanagementsysteem (CMS) én tool om websites te maken. Het is het meest gebruikte CMS ter wereld en zowel doe-het-zelvers als professionele webdesignbureaus gebruiken WordPress voor het maken van eenvoudige tot geavanceerde websites.

Voor hun eigen bedrijf of voor hun klanten. Mogelijk hebben je thuiskapper en ‘die’ multinational waarmee je zaken doet allebei een WordPress website.

Keuzes: standaard of maatwerk?

Bij WordPress heb je -trouwens net als bij de meeste andere CMS’en- de keuze: gebruik je een standaard template (‘theme’ in WordPress), of laat je een maatwerk theme maken? Themes zijn er zowel gratis als betaald, en de meeste themes kennen weer allemaal verschillende design-opties.

Standaard WordPress-theme 

Een nieuwe website laten maken in een standaard WordPress-theme is vaak het goedkoopst. Je websitebouwer of webdesigner bouwt voor ruwweg enkele honderden tot pak ‘m beet 2000 euro je nieuwe website op basis van een bestaand template en eventueel wat kleine aanpassingen.

Als je websitebouwer het echt grondig aanpakt, krijg je een ‘child theme’; een variatie op het standaard theme met “jouw” sausje erover heen. Wanneer er dan een update van het theme is, blijft de opmaak die voor jouw website is ingesteld in tact.

Zonder child theme gaan alle instellingen bij een update terug naar de standaard instellingen en ziet jouw website er ineens heel anders uit.

Aangepast WordPress-template of maatwerk in design?

Voor een bedrag tussen de 2000 en 5000 euro mag je rekenen op een gepersonaliseerd design, weliswaar gebaseerd op een bestaand template. 

Het met speciale designsoftware laten maken van een compleet nieuw ontwerp is mogelijk vanaf circa 5000 euro. Voor dat bedrag kun je meestal ook rekenen op standaard koppelingen, bijvoorbeeld met Google Analytics, een tool die je onder andere kan helpen bij het verbeteren van je vindbaarheid in zoekmachines.

Functionaliteiten

Heb je naast aanpassingen of maatwerk in het ontwerp ook behoefte aan functionaliteiten op maat? Afhankelijk van het aantal en de complexiteit van de functionaliteiten, ben je dan ergens tussen de € 10.000 en € 20.000 kwijt. 

Al kan dat bedrag makkelijk verdubbelen als er sprake is van veel en complexe extra functionaliteiten, die handmatig geprogrammeerd moeten worden en niet als plug-in of bestaande codering beschikbaar zijn.

Samengevat

Samengevat wordt het laten maken van een website in WordPress dus bepaald door de behoefte aan maatwerk in design (standaard, aangepast of volledig nieuw template) en de vereiste functionaliteiten.

Door wie laat je je je nieuwe website maken?

Voor een gepersonaliseerde of volledig op maat gemaakte professionele website, kom je al snel uit bij een (klein) webdesignbureau of onlinemarketingbureau. 

Het voordeel van dat laatste is dat zo’n bureau je in bredere zin kan ondersteunen in je online marketing. Bijvoorbeeld door van tevoren een doelgroepanalyse en zoektermenonderzoek uit te voeren.

Maar ook door je website niet alleen te ontwerpen en bouwen met aandacht voor je customer journey, maar tevens te vullen met pakkende content. Zoals foto’s en conversiegerichte teksten.

Na de livegang van je website kan een bureau voor online marketing je ook ondersteunen op het gebied van contentmarketing en linkbuilding, zodat je website maand na maand hoger scoort in Google.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!