Online vindbaarheid en online zichtbaarheid: de verschillen

Online vindbaarheid en online zichtbaarheid zijn twee verschillende, weliswaar samenhangende, zaken die beide bijdragen aan de online presence van je website, bedrijf of merk. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Online vindbaarheid

Online vindbaarheid is eenvoudig gezegd het gemak waarmee een website (of online content) kan worden gevonden door gebruikers die hier specifiek naar op zoek zijn. Zoekmachineoptimalisatie, of search engine optimization (SEO), speelt een cruciale rol in de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

Hoger scoren in Google levert een wezenlijke bijdrage aan je online succes. Een goed vindbare website, verschijnt hoog in Google’s zoekresulaten op relevante zoektermen – liefst op pagina één natuurlijk. Zo vinden potentiële bezoekers eenvoudig hun weg naar je website, zonder deze te kennen. 

Je online vindbaarheid wordt beïnvloed door verschillende factoren. Enkele factoren om aandacht aan te schenken bij SEO zijn het gebruik van relevante zoektermen, het creëren van content (zoals afbeeldingen, blogposts, infographics en video’s) die waardevol is voor bezoekers en geoptimaliseerd is voor zoekmachines, technische aspecten van je website zoals de laadsnelheid, en backlinks van andere websites.

Online zichtbaarheid

Online zichtbaarheid gaat over de aanwezigheid van je bedrijf of merk op internet. Je website speelt daarin natuurlijk een cruciale rol, maar ook je aanwezigheid en activiteit op socialmediakanalen, online advertenties (zoals SEA), e-mailmarketing, vermeldingen en verwijzingen op websites van anderen en méér. Als je bedrijf of merk online goed zichtbaar is, trek je natuurlijk eenvoudiger de aandacht van je doelgroep. 

Om je online zichtbaarheid te vergroten, moet je actief zijn op relevante online (socialmedia)kanalen. Met ‘relevant’ bedoelen we de kanalen waarop je doelgroep actief is. Op dit moment (medio 2023) zijn WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram en LinkedIn het populairst. Met name onder jongen zijn TikTok en Snapchat sterk in opkomst. 

Door gedegen doelgroeponderzoek uit te (laten) voeren, kun je erachterkomen op welke social media jouw doelgroep actief is. Datzelfde doelgroeponderzoek leert je ook welke content relevant en interessant is voor je doelgroep. Door regelmatig waardevolle content te delen, vanuit een duidelijke contentmarketingstrategie, vergroot je de betrokkenheid van je doelgroep en werk je aan een goede reputatie en positief imago.

Tot slot

Online vindbaarheid richt zich kortom op het optimaliseren van je website om beter gevonden te worden in zoekmachines, terwijl online zichtbaarheid gaat over je aanwezigheid op verschillende online kanalen. Beide aspecten zijn onmisbaar binnen een succesvolle onlinemarketingstrategie.

Wil jij je online vindbaarheid verbeteren en online zichtbaarheid vergroten? Neem contact met ons op. Dan maken we samen werk van je online aanwezigheid!

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!