Conversieoptimalisatie en de piramide van Eisenberg

In online marketing draait het uiteindelijk om één ding: tastbare resultaten. Of het nu gaat om je ranking in Google, aantal websitebezoekers, leadgeneratie of je verkopen. Het toverwoord  is ‘conversie’.

Maar wat is conversie precies? En hoe kun je als bedrijf je conversieratio (CR) maximaliseren? Hier komt conversieoptimalisatie om de hoek kijken. Een waardevol hulpmiddel daarbij is de zogenaamde piramide van Eisenberg.

1. Wat is conversie?

Conversie slaat, eenvoudig gezegd, op het gewenste resultaat dat je wilt bereiken via je website of andere online platforms, zoals je social media. Dat gewenste resultaat kan van alles zijn. Iemand die je post op social media liket of deelt, zich inschrijft voor je nieuwsbrief, je contactformulier invult of, het ultieme doel: iets van je koopt. Kortom, conversie slaat op elke concrete online interactie van gebruikers met je bedrijf.

2. Wat is conversieoptimalisatie?

Conversieoptimalisatie is het continu verbeteren van de effectiviteit van je website en social media, met als doel de conversieratio te verhogen. Dit proces bestaat uit het analyseren van gebruikersgedrag, het opsporen van knelpunten en het implementeren van verbeteringen om gebruikers aan te zetten tot de gewenste acties. In essentie draait conversieoptimalisatie dus om het verbeteren van de gebruikerservaring (UX) om betere resultaten te behalen.

3. Wat is de piramide van Eisenberg?

De piramide van Eisenberg is een model dat de psychologische aspecten van conversie benadrukt. Deze piramide vertoont gelijkenissen met de piramide van Maslow, die de menselijke behoeften ordent. 

De piramide van Eisenberg ordent simpel gezegd de behoeften van bezoekers van je website. Deze piramide is opgebouwd uit vijf niveaus. Vanaf de bodem tot aan de top zijn dit:

Functionaliteit

De basis van de piramide richt zich op de basisfunctionaliteiten van een website. Simpel gezegd: functioneert alles naar behoren? Laden alle pagina’s überhaupt en verwijzen knoppen en interne links door naar de juiste pagina’s?

Als je website in de basis niet goed functioneert, zullen bezoekers snel afhaken, ongeacht hoe aantrekkelijk de inhoud is. Voor een optimale functionaliteit is het daarom belangrijk om je website te laten maken door professionals die begrijpen hoe belangrijk de technische basis is voor conversieoptimalisatie.

Toegankelijkheid

Functioneert je website naar behoren? Dan kun je kijken naar het aspect toegankelijkheid. Hiermee bedoelen we toegankelijkheid voor mensen die bijvoorbeeld slecht zien of horen. Maar ook responsiviteit. Een responsieve website is een site die op alle beeldschermen en in verschillende browsers correct wordt weergegeven. Oftewel: die toegankelijk is vanaf elk apparaat.

Gebruiksvriendelijkheid

Kun je functionaliteit en toegankelijkheid afvinken? Mooi. Dan kun je de focus verleggen naar gebruiksvriendelijkheid. Dit derde niveau van de piramide gaat over het gemak waarmee gebruikers kunnen navigeren op je website en kunnen vinden wat ze zoeken. Een heldere lay-out, begrijpelijke menustructuur en duidelijke knoppen zijn cruciale elementen voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. 

Gebruikerservaring 

De gebruikerservaring (UX) is een wat breder begrip en gaat een stap verder dan de gebruiksvriendelijkheid. Hoe gebruikers je website ervaren, heeft te maken met de mate waarin je voldoet aan de verwachtingen van je doelgroep. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst je doelgroep in kaart brengen.

Bij de overweging van nieuwe features of content, is het belangrijk dat conversieoptimalisatie centraal staat in de besluitvorming.

Vertrouwen winnen en overtuigen

Het topje van de piramide draait om het vertrouwen winnen en overtuigen van potentiële klanten om met jou in zee te gaan. Mensen zullen hiervoor allereerst kijken naar zaken als je betalingsmogelijkheden, je retourbeleid en garanties.

Voldoe je aan die basisvoorwaarden? Dan moet je mensen natuurlijk nog altijd tot actie aanzetten. Onder andere door middel van conversiegerichte copywriting, waarbij de 7 principes van Cialdini goed van pas kunnen komen. 

Van social proof, in de vorm van beoordelingen en reviews van klanten, gaat een enorme overtuigingskracht uit. Dus motiveer mensen om een beoordeling of review achter te laten na een aankoop.

Tot slot zijn aantrekkelijke aanbiedingen en kortingen goede manieren om mensen over de streep te trekken.

4. Hoe kan deze piramide helpen bij conversieoptimalisatie?

De piramide van Eisenberg biedt je een gestructureerde aanpak voor het analyseren en verbeteren van de conversie op je website. Door elk niveau van de piramide grondig te evalueren en te optimaliseren, kun je de gebruikerservaring verbeteren, de conversieratio verhogen en zo een stevige basis leggen voor het behalen van je conversiedoelstellingen.

5. Hoe kan een bureau je helpen bij het optimaliseren van je online conversie?

Het optimaliseren van de conversie van je website kan een complex en tijdrovend proces zijn. Er zijn gespecialiseerde marketingbureaus en professionals die je hierbij kunnen helpen.

Deze bureaus hebben de nodige expertise en ervaring in huis om een effectieve strategie voor conversieoptimalisatie te bedenken en implementeren. De samenwerking met een gespecialiseerd bureau stelt je in staat je marketingstrategie aan te scherpen door gerichte conversieoptimalisatie.

Een bureau voor conversieoptimalisatie helpt je bij:

Analyse van gebruikersgedrag

Met geavanceerde tools en analyses kan een onlinemarketingbureau het gedrag van gebruikers op een website nauwkeurig tracken en knelpunten identificeren die conversies belemmeren.

A/B-testen en optimalisatie

Bureaus voeren A/B-testen uit om verschillende versies van een website of landingspagina te vergelijken en te kijken welke variant het beste presteert. Op basis van deze resultaten worden vervolgens optimalisaties doorgevoerd om de conversieratio te verhogen.

Contentoptimalisatie

Copywriting speelt een doorslaggevende rol bij het overtuigen van websitebezoekers om actie te ondernemen. Een bureau met een copywriter of tekstschrijver in dienst kan je helpen bij het creëren van overtuigende en aantrekkelijke content die conversies stimuleert.

Technische verbeteringen 

Naast inhoudelijke optimalisaties kan een bureau ook technische verbeteringen adviseren en implementeren om de prestaties en functionaliteit van je website te verbeteren, zoals het optimaliseren van laadtijden en het verbeteren van de responsiviteit.

Conversieoptimalisatie is een continu proces van voortdurende analyse, aanpassingen en verbetering. Een bureau kan een waardevolle strategisch partner zijn als je streeft naar een hogere conversieratio en meer online succes.

Een succesvolle implementatie van conversieoptimalisatie strategieën maakt de weg vrij voor significante verbeteringen in online verkopen en klantinteracties.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!