< Alle onderwerpen
Afdrukken

Cybersquatting

Cybersquatting is het registreren, verkopen of gebruiken van een domeinnaam met het doel om te profiteren van de reputatie van een merk of handelsnaam die toebehoort aan iemand anders. Personen die zich bezighouden met cybersquatting, ook wel “cybersquatters” genoemd, registreren vaak domeinnamen die sterk lijken op bekende merken, bedrijfsnamen, of handelsmerken, in de hoop deze later voor een hoge prijs te kunnen verkopen aan het bedrijf dat het eigenlijke merk bezit, of om verkeer aan te trekken dat eigenlijk bedoeld was voor de officiële website van het merk.

Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals:

  • Typo-squatting: Het registreren van domeinnamen die typefouten bevatten van bekende websites (bijv. googel.com in plaats van google.com) in de hoop dat gebruikers per ongeluk dergelijke websites bezoeken.
  • Variatie-squatting: Het registreren van domeinnamen die variaties zijn op de naam van een bekend merk of bedrijf, door bijvoorbeeld andere domeinextensies te gebruiken (bijv. .net in plaats van .com) of door kleine wijzigingen in de naam aan te brengen.

Cybersquatting wordt algemeen beschouwd als een oneerlijke praktijk en kan merken en bedrijven schade berokkenen, zowel in termen van merkverwarring als verlies van webverkeer. Er zijn wettelijke middelen beschikbaar voor bedrijven om actie te ondernemen tegen cybersquatters, zoals het Arbitrage- en Mediatiecentrum van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO), dat procedures aanbiedt voor de beslechting van geschillen over domeinnamen op basis van de Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP).

Inhoudsopgave