< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis service aangeboden door Google die website-eigenaren helpt bij het monitoren en onderhouden van hun site’s aanwezigheid in Google-zoekresultaten. Het biedt tools en rapporten waarmee je kunt zien hoe Google je site ziet, welke zoekopdrachten bezoekers naar je site leiden, en hoe je de prestaties van je website in de zoekresultaten kunt verbeteren.

Functionaliteiten van Google Search Console

  • Prestatieanalyse: Biedt inzicht in hoe vaak je site in Google-zoekresultaten verschijnt, welke zoektermen worden gebruikt, en hoe vaak deze leiden tot klikken.
  • Indexering: Laat zien welke pagina’s van je site zijn geïndexeerd door Google en identificeert eventuele indexeerproblemen.
  • Mobiele bruikbaarheid: Geeft aan of je site goed functioneert op mobiele apparaten en wijst op eventuele problemen met betrekking tot mobiele bruikbaarheid.
  • Beveiligingsproblemen: Helpt je om eventuele beveiligingsproblemen zoals malware of gehackte inhoud op je site te identificeren en op te lossen.

Praktijkvoorbeelden

  1. Website-optimalisatie: Een online retailer gebruikt Google Search Console om te begrijpen voor welke productgerelateerde zoektermen zijn site verschijnt in de zoekresultaten en past zijn SEO-strategie aan om de zichtbaarheid voor belangrijke termen te verbeteren.
  2. Technische controle: Een webontwikkelaar gebruikt de tool om te controleren of alle pagina’s van een nieuwe website correct zijn geïndexeerd en om te zorgen dat er geen grote technische problemen zijn die de site in Google’s zoekresultaten zouden kunnen schaden.
  3. Beveiligingsmonitoring: Een blogbeheerder maakt gebruik van Google Search Console om te controleren op beveiligingsproblemen. Wanneer een probleem wordt ontdekt, zoals een mogelijk gehackte pagina, kan de beheerder snel actie ondernemen om het probleem op te lossen en de site te beschermen.

Google Search Console is een essentieel instrument voor iedereen die zijn website serieus neemt, omdat het waardevolle inzichten biedt in hoe Google de site ziet en hoe je de aanwezigheid in de zoekresultaten kunt verbeteren.

Inhoudsopgave