< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is caching en hoe werkt het

Caching is een technologie die wordt gebruikt om de laadtijd van websites te versnellen. Het slaat kopieën op van bestanden, zoals HTML-pagina’s, afbeeldingen en scripts, zodat deze sneller kunnen worden geladen wanneer een gebruiker de website bezoekt. In plaats van elke keer alle gegevens van de server te moeten laden, worden de opgeslagen (gecachte) bestanden gebruikt, wat resulteert in een snellere toegang en een betere gebruikerservaring.

Hoe caching werkt

• Browsercaching: Slaat bestanden lokaal op in de browser van de gebruiker.
  • Servercaching: Bewaart veelgevraagde content op de server om sneller te kunnen reageren.
  • CDN (Content Delivery Network) caching: Gebruikt een netwerk van servers op verschillende locaties om content sneller aan gebruikers te leveren.

Praktijkvoorbeelden

1. Nieuwssite: Een site met veel bezoekers en regelmatig bijgewerkte inhoud gebruikt caching om te zorgen dat terugkerende bezoekers snel toegang krijgen tot content, door alleen de nieuwe of gewijzigde inhoud te laden.
  2. Online portfolio: Een grafisch ontwerper heeft een website met een portfolio van afbeeldingen. Door deze afbeeldingen te cachen, kunnen bezoekers de portfolio sneller bekijken.
  3. E-commerce site: Om de productcatalogus en prijsinformatie snel weer te geven, maakt een online winkel gebruik van caching, wat helpt bij het versnellen van de zoek- en laadtijden van productpagina’s.
Inhoudsopgave