Een website is nooit af: het belang van continu website verbeteren

Een website is anno 2023 een essentieel onderdeel van elke onderneming. Het is een van je krachtigste marketingwapens. Marketing mag nooit stil komen te liggen. Je website is daarom ook nooit af.

Een website is een constant evoluerend project. Hij moet continu worden bijgewerkt en verbeterd om effectief en relevant te blijven voor je doelgroep.

Vaak wordt er gedacht dat als je een website hebt laten maken en deze live staat, dat je dan klaar bent. Helaas is dit niet zo.

In dit artikel leggen we dan ook uit waarom je voortdurend moet sleutelen aan je website.

Waarom je website nooit af is

Er zijn verschillende redenen waarom een website nooit als “af” beschouwd kan worden. De wat ons betreft belangrijkste redenen hier voor zijn:

Veranderende trends en technologieën
Technologie en trends veranderen voortdurend, en dat geldt ook voor het internet. Om relevant te zijn en te blijven, moet een website voortdurend worden bijgewerkt met de laatste informatie en contentvormen. Dit om te voldoen aan de nieuwste normen en gebruikersverwachtingen van je doelmarkt.

Veranderende klantbehoeften
De behoeften en verwachtingen van je klanten veranderen voortdurend. Als concurrentie meebeweegt met de markt en jouw websitebezoek blijft achter en/of voorziet niet in deze behoeften, bent u oninteressant voor de doelgroep.

Als bedrijf moet je je blijven aanpassen aan deze veranderingen en je website aanpassen om te voldoen aan de veranderende eisen van je doelgroep. Onderzoek regelmatig wat de problemen en vragen van je doelgroep zijn.

Er twee manieren om aan antwoorden te komen op deze vragen namelijk;

  • Vraag het je huidige klanten
  • Vraag het aan leads die je geen klant worden
  • Doe een zoektermenonderzoek.

Vooral dat laatste blijkt zeer effectief. Klanten laten door ons een zoektermenonderzoek uitvoeren en krijgen zo een beeld van de vragen waar doelgroep mee zit en naar welke oplossingen zij zoeken. Dan je hier je marketing en business op afstemmen.

Concurrentie en marktdynamiek
Markten zijn dynamisch en concurrentie neemt voortdurend toe. Om relevant te blijven en je concurrentiepositie te behouden, moet je je website voortdurend bijwerken.

Je hoeft natuurlijk je concurrentie niet te kopiëren. Maar breng wel in kaart wat de concurrentie aanbiedt op hun website en trek hier lering uit.

Hebben zij een breder assortiment of communiceren ze hun aanbod anders? Gieten zij hun content in een andere vorm? Trek lering uit hun website en laat je inspireren.

Belangrijkste aspecten van websiteontwikkeling

Er zijn verschillende aspecten van webontwikkeling die je in overweging moet nemen om ervoor te zorgen dat je website op orde is.

Content creatie
Het creëren van waardevolle, relevante en boeiende content is essentieel voor het aantrekken en behouden van websitebezoekers. Dat wordt ook wel contentmarketing genoemd, daarover schreven wij al in ons artikel ‘Wat is contentmarketing’. Daar ontdek je hoe het werkt en waar het aan moet voldoen om je doelgroep aan je bedrijf te binden.

SEO en vindbaarheid
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is cruciaal om ervoor te zorgen dat je website gemakkelijk gevonden kan worden door je doelgroep. Laat bijvoorbeeld geoptimaliseerde webteksten schrijven zodat je hoger in Google scoort met je dienstenpaginas of productenpaginas. Of besteed het laten schrijven van blogs uit.

SEO omvat het optimaliseren van je content, metagegevens en website-architectuur om beter te scoren in zoekmachines zoals Bing en Google.

Conversie-optimalisatie
Om je websitebezoekers om te zetten in betalende klanten of leads, moet je je concentreren op conversie-optimalisatie. We zeggen altijd: Copywriting first. Daarna volgt de rest. Conversie optimalisatie omvat het optimaliseren van je call-to-action-knoppen, formulieren en andere elementen, om de kans op conversie of meer verkopen te vergroten.

Webdesign en gebruikerservaring

Een aantrekkelijk en functioneel webdesign is cruciaal voor het succes van je website. Dit omvat:

Mobielvriendelijkheid
Met een toenemend aantal gebruikers dat mobiele apparaten gebruikt om toegang te krijgen tot het internet, moet je website geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten om een uitstekende gebruikerservaring te garanderen.

Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid
Je website moet toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor iedereen. Dit betekent het volgen van toegankelijkheidsrichtlijnen en het garanderen van een overzichtelijke en gebalanceerde navigatie voor alle gebruikers.

Strategieën voor continu verbetering
Om je website voortdurend te verbeteren, zijn er verschillende manieren om erachter te komen wat je moet veranderen of optimaliseren.

Analyse en meting
Het meten van de prestaties van je website is essentieel om te bepalen welke aspecten goed werken en welke verbetering behoeven. Dit omvat het gebruik van analytische tools zoals Google Analytics en het bijhouden van belangrijke statistieken zoals bezoekersaantallen, bouncepercentage en conversiedoelen.

A/B-testen
A/B-testen is een techniek waarbij je twee of meer versies van een webpagina of element vergelijkt om te bepalen welke het beste presteert. Door regelmatig A/B-testen uit te voeren, kun je data-gedreven beslissingen nemen en je website voortdurend verbeteren.

Dit is wat wij voortdurend doen voor onze klanten. Zodra wij een website hebben opgeleverd, begint voor ons het echte werk.

Wij testen constant wat wel en niet werkt. Soms is dit de copywriting. Soms is dit een pagina indeling of verschillende afbeeldingen van een product, wat beter aanslaat en zorgt voor meer conversie.

Soms zijn het de kleuren van een call-to-action knop op de pagina. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan worden getest en gemeten. Ieder element op een website voegt wat toe en moet perfect op elkaar zijn afgestemd.

Gebruikersfeedback
Het verzamelen van feedback van je gebruikers is een geweldige manier om inzicht te krijgen in hun behoeften en verwachtingen. Je kunt enquêtes, feedbackformulieren en gebruikerstests gebruiken om waardevolle inzichten te verkrijgen en je website hier op aan te passen.

Planmatige aanpak

Om een gestructureerde en effectieve benadering van websiteverbetering te waarborgen, moet je een planmatige aanpak hanteren:

Prioritering en roadmap
Stel prioriteiten vast voor de verbeteringen die je wilt aanbrengen en ontwikkel een roadmap om deze in de loop van de tijd te implementeren. Dit helpt je om gefocust te blijven en je inspanningen te concentreren op de belangrijkste aspecten van je website.

Onderhoud en updates
Regelmatig onderhoud en updates zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je website soepel blijft werken en up-to-date blijft met de nieuwste technologieën en beveiligingsnormen.

Wil jij weten wat het kost om een volledig geoptimaliseerde website te maken die klanten en leads aantrekt? Op de pagina website laten maken vind je meer informatie over onze werkwijze en tarieven.

Je wilt gewoon een website hebben die je geld oplevert – geen hoofdpijn en stress

Het liefst laat je die maken door één partij die alles voor je regelt, waardoor je:

  • meer en betere klanten krijgt
  • zelf geen omkijken hebt naar je website
  • een website hebt waar concurrenten jaloers op zijn
  • gegarandeerd een salesmachine krijgt die je resultaten geeft
  • te maken hebt met één contactpersoon, in plaats van een handvol

Volg ons ook op socialmedia!